ΚΟΣΜΟΣ

«Ήξερε τους κινδύνους, δεν φοβήθηκε», λέει συνάδελφος του Έβαν Γκέρσοβιτς της WSJ

«Ήξερε τους κινδύνους, δεν φοβήθηκε», λέει συνάδελφος του Έβαν Γκέρσοβιτς της WSJ
O ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα κατά τη μεταγωγή του στο δικαστήριο στις 30 Μαρτίου, 2023 AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Υπό κράτηση παραμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα, Έβαν Γκερσκόβιτς, σε βάρος του οποίου οι ρωσικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο συνάδελφός του, Μάθιου Λούξμουρ, κάνει λόγο για μια απολύτως άδικη σύλληψη και ζητά να απελευθερωθεί.

Μιλώντας στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου είπε «Δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με εκπροσώπους της πρεσβείας παρόλο που οι Ρώσοι είχαν πει ότι αυτό θα γίνει μέσα σε πέντε ημέρες από τη σύλληψή του και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Ήρθε όμως σε επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά του και γνωρίζει ότι γίνεται καμπάνια για αυτόν και ότι δεν τον παραμέλησαν που είναι πολύ σημαντικό όταν είσαι έγκλειστος σε μια ρωσική φυλακή. Όπως είπε «ήξερε του κινδύνους αλλά γύρισε πίσω στη Μόσχα να δουλέψει, ήταν από τους λίγους που δεν φοβήθηκε».

«Ήμασταν συνάδελφοι στη Μόσχα και καλύπταμε πολλές φορές κοινά θέματα και εντυπωσιάστηκα με τον επαγγελματισμό του και με πόσο δίκαιο τρόπο κάλυπτε τα θέματά της χώρας» είπε.

Ο Γκερσκόβιτς, Αμερικανός πολίτης ρωσικής καταγωγής, συνελήφθη στην πόλη των Ουραλίων Γεκατερίνεμπουργκ με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες η Wall Street Journal, δυτικοί ηγέτες και συνάδελφοί του χαρακτήρισαν ψευδείς.

Την ίδια ώρα, με μια σπάνια, κοινή ανακοίνωσή τους, οι επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα να αφεθεί «αμέσως» ελεύθερος ο δημοσιογράφος Έβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Ρωσία και κατηγορείται για κατασκοπεία, κάτι που η Ουάσινγκτον απορρίπτει.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την αυθαίρετη κράτηση αυτού του Αμερικανού πολίτη και δημοσιογράφου της Wall Street Journal», γράφουν ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ στην ανακοίνωσή τους.

Τα δύο κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου απαιτούν «την άμεση απελευθέρωση αυτού του ανεξάρτητου δημοσιογράφου που χαίρει σεβασμού σε όλον τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ