ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΝτεΣάντις άνοιξε «πόλεμο» με τον Μίκι Μάους

Ο ΝτεΣάντις άνοιξε «πόλεμο» με τον Μίκι Μάους
Ο Μίκυ Μάους χαιρετά τους επισκέπτες στο πάρκο της Walt Disney στη λίμνη Μπουένα Βίστα της Φλόριντα, στις 18 Απριλίου, 2022 AP Photo/Ted Shaffrey

Ο Ρον ΝτεΣάντις κυβερνήτης της Φλόριντα και δεύτερος πιο δημοφιλής υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο, πόλεμο με τον Μίκι Μάους ή καλύτερα με το σπίτι του ήρωα κινουμένων σχεδίων την Disney.

Ο Ρον NτεΣάντις αν και γνωρίζει πολύ καλά το πόσο σημαντικές είναι οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές του μεγέθους και της αναγνωρισιμότητας της Disney, αποφάσισε αρχικά να βάλει τέλος με νόμο στα ειδικά δικαιώματα διαχείρισης που έχει η εταιρεία σε μεγάλο αριθμό γαιών γύρω από τα θεματικά της πάρκα, αλλά και σε δεύτερο χρόνο στην ίδια την εταιρεία διορίζοντας μέλη της επιλογής του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Reedy Creek Improvement District.

Η συγκεκριμένη οντότητα αποτελείται από πέντε μέλη και έχει υπό την εποπτεία της της γαίες της Φλόριντα μεταξύ αυτών και αυτές στις οποίες από το 1967 έχει δικαιώματα η Disney.

Πώς όμως ξεκίνησε η κόντρα ΝτεΣάντις και Disney

Πριν από έναν χρόνο ο Ρον ΝτεΣάντις προσπαθώντας να ικανοποιήσει το δικό του, συντηρητικό κοινό στην Φλόριντα προκειμένου να επανεκλεγεί είχε ανοιχτά μιλήσει για την κατάργηση της χρήσης όρων όπως gay στα σχολεία.

Συγκεκριμένα ο Κυβερνήτης της Φλόριντα σε έναν νέο νόμο του που απαγορεύει τη διδασκαλία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη.

Η πρόσφατη νομοθεσία της Φλόριντα ορίζει να «μην πεις τη λέξη ομοφυλόφιλοι».

Η συγκεκριμένη κίνηση από τον ΝτεΣάντις έφερε αντιδράσεις ειδικά στους κόλπους των εργαζομένων της Disney και η διοίκησή της, αν και όχι πολύ πρόθημα, είχε κατακρίνει την συγκεκριμένη πολιτική ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθούν οι άνθρωποι που πλήττονται από μία τέτοια ακραία κίνηση. Ο ΝτεΣάντις εξέλαβε την κίνηση της Disney ως «casus belli» και δεν δίστασε να επικρίνει δημόσια στις προεκλογικές του ομιλίες τον «κολοσσό» της διασκέδασης των θεματικών πάρκων αλλά και των δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις στην περιοχή.

Σήμερα η Disney ανοιχτά χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Κυβερνήτης της Φλόριντα όχι ως απλά τιμωρητικές αλλά «αντιεπενδυτικές» και απειλεί πως εάν της αφαιρεθούν τα δικαιώματα σε γαίες που κατέχει δεν πρόκειται να επενδύσει το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων και των 13.000 νέων θέσεων εργασίας για τα οποία έχει δεσμευθεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Πόσες είναι οι γαίες που ελέγχει η Disney;

Η πολιτεία της Φλόριντα το 1967 όταν η Disney έψαχνε να επενδύσει στην δημιουργία του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου της εποχής, είχε προσφέρει δικαιώματα 27.000 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη μάλιστα παροχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή της παγκόσμιας έδρας της Disney στο Ορλάντο.

Η Walt Disney παρέχει υπηρεσίες όπως ηλεκτροδότηση, παροχή νερού, πυροσβεστική, εισπράττει φόρους από την εταιρεία που διαχειρίζεται το πάρκο και εκδίδει χρέος. Στην συγκεκριμένη έκταση μάλιστα αρχικά ήταν υπολογισμένο να δημιουργηθεί και μία πόλη από την εταιρεία κάτι που τελικώς δεν έγινε αλλά δεν υπήρξε αντίδραση από τους 19 ιδιοκτήτες γης καθώς η Disney τους καλύπτει οικονομικά εδώ και δεκαετίες τα συμφωνημένα σε διμερείς συμφωνίες.

Ο πόλεμος ΝτεΣάντις με την Disney φαίνεται πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον Κυβερνήτη της Φλόριντα όχι τόσο εντός της πολιτείας του αλλά παναμερικανικά και στην προσπάθειά του να μειώσει την διαφορά που τον χωρίζει από τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ σε αντίθεση με τον ΝτεΣάντις γνωρίζει πως μία μάχη με μία τόσο σημαντική και κυρίως δυνατή σε όλα τα επίπεδα εταιρεία του θεάματος μόνο ζημιά μπορεί να κάνει. Άλλωστε ο Μίκι Μάους είναι διαχρονικά διασημότερος από οποιονδήποτε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ