ΚΟΣΜΟΣ

Παρουσία Ερντογάν η παράδοση του πλοίου Αναντολού με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Παρουσία Ερντογάν η παράδοση του πλοίου Αναντολού με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης τoυ πολεμικού πλοίου TCG Anadolu στα ναυπηγεία της Τούζλα, και στην τελετή κοπής φύλλων για τις νέες φρεγάτες MİLGEM. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

«Είμαστε μαζί με αφορμή την παράδοση ενός σημαντικού έργου για τον στρατό και τη βιομηχανία μας. Πραγματοποιήσαμε την τελετή εγκαινίων του πλοίου μας TCG Anadolu, η ναυπήγηση του οποίου ξεκίνησε στις 30 Απριλίου 2016.

«Εύχομαι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της χώρας μας, το TCG Anadolu, να είναι επωφελές για τις ένοπλες δυνάμεις μας. Σήμερα κόβουμε τη λαμαρίνα της νέας μας φρεγάτας Milgem 3, την οποία θα φέρουμε στη Γαλάζια Πατρίδα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως

«Το TCG Anadolu είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του είδους του όπου μπορεί να προσγειώνονται και να απογειώνονται τα μεγαλύτερα ελικόπτερα και UAV. Είναι το πρώτο πλοίο SİHA στον κόσμο.

Τα μη επανδρωμένα Bayraktar, Kızılelma, İHA και Hürjet θα μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται από αυτό το πλοίο. Με τα άρματα μάχης και τα αμφίβια οχήματα που μεταφέρει, αυτό το πλοίο θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, εδώ και καιρό είχε εντάξει το συγκεκριμένο πλοίο μέσα στα εξοπλιστικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του και το έχει εντάξει στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για αεροπλανοφόρο, γιατί τελικά σε αυτό θα έχουν βάση μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος το παρουσιάζει ως το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο στον κόσμο που θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Anadolu, βίντεο του οποίου μετέδωσε το CNN Turk, την Κυριακή, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Τούζλα, έχει ύψος 58 μέτρα και μήκος 231 μέτρα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB3 και το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος «Κόκκινο Μήλο», θα μπορούν να προσνηωθούν και να απονηωθούν από το Anadolu. Χάρη στις μεγάλες δεξαμενές καυσίμων, το πλοίο μπορεί να διανύσει 9.000 μίλια χωρίς ανεφοδιασμό, μπορεί δηλαδή να είναι αυτόνομο σε πορεία για έναν μήνα.

Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο

Το «αεροπλανοφόρο» ελλείψει κατάλληλων αεροσκαφών κατέληξε να βαπτιστεί «πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων», και μαρτυρά την αγωνία της Άγκυρας να περισώσει ό,τι μπορεί από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που «ναυάγησε» στα νερά της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το TCG Anadolu προορίζονταν να γίνει η ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου. Το καμάρι της Άγκυρας όμως, δεν είναι παρά ένα «κενό» πλοίο που κόστισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2016 σε τουρκικά ναυπηγεία και ο σχεδιασμός του βασίζεται στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μαδρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ