ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη: Η θάλασσα «ανέβηκε» 12 εκατοστά στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ από το 2010

Μελέτη: Η θάλασσα «ανέβηκε» 12 εκατοστά στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ από το 2010
Ακτογραμμή του Σαν Φρανσίσκο (AP Photo/Jeff Chiu)

Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 12 εκατοστά από το 2010 στις παράκτιες περιοχές των νότιων και νοτιοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη.

Η άνοδος των θαλασσών την τελευταία μιάμιση δεκαετία κάνει τις παράκτιες κοινότητες στις νότιες ΗΠΑ να γίνονται πιο ευάλωτες σε πλημμύρες και καταστροφές, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

Οι μεγάλες πόλεις στο στόχαστρο αυτής της δραματικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας περιλαμβάνουν το Χιούστον, τη Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι.

«Ολόκληρη η νοτιοανατολική ακτή και η ακτή του Κόλπου αισθάνεται τον αντίκτυπο της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο Jianjun Yin, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος έγραψε μια από τις ακαδημαϊκές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι υπολογισμοί του Γιν δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το 2010 έχει αυξηθεί περίπου ένα εκατοστό ετησίως στην περιοχή, που ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 12,7 εκατοστά τα τελευταία 12 έως το 2022, που είναι υπερδιπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η μελέτη του Yin υποδηλώνει ότι οι πρόσφατοι καταστροφικοί τυφώνες, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ - ο Μάικλ το 2018 και ο Ίαν το 2022 - επιδεινώθηκαν σημαντικά από έναν ταχύτερα ανερχόμενο ωκεανό. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας είναι 20 εκατοστά υψηλότερη από ό,τι ήταν το 2006 μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη.

«Αποδεικνύεται ότι η στάθμη του νερού που σχετίζεται με τον τυφώνα Ίαν ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της έκρηξης της καταιγίδας», είπε ο Yin.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση υγροτόπων και ακτογραμμών λόγω της μαζικής ανάπτυξης θέτει εκατομμύρια κατοίκους που ζουν κατά μήκος της νότιας ακτής των ΗΠΑ σε μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρές καταιγίδες και πλημμύρες.

Η άνοδος είναι «άνευ προηγουμένου εδώ και τουλάχιστον 120 χρόνια», σύμφωνα με τον Sönke Dangendorf του Πανεπιστημίου Tulane σε μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, η οποία βρήκε την ίδια τάση από το 2010 σε όλες τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ και τις νοτιοανατολικές ακτές.

«Είναι ένα παράθυρο στο μέλλον», είπε ο Dangendorf, ο οποίος είπε ότι τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά τα τελευταία χρόνια που είναι παρόμοια με αυτά που θα αναμενόταν στο τέλος του αιώνα σε ένα σενάριο πολύ υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Δύο πρόσθετες μελέτες που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί έδειξαν ότι σε μέρη του Τέξας και της Λουϊζιάνα, η βύθιση της γης είναι εδώ και καιρό ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, στις τελευταίες μελέτες, οι επιστήμονες δείχνουν μια ταχεία άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε μέρη όπως το Pensacola και το Cedar Key της Φλόριντα, όπου η ξηρά δεν βυθίζεται τόσο γρήγορα όσο σε μέρη όπως το Grand Isle, η Λουιζιάνα ή το Galveston, στο Τέξας, σύμφωνα με την Post.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ταχεία άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια ανησυχητική κλιματική αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Dangendorf είπε ότι οι αλλαγές μοιάζουν περισσότερο με αυτό που θα περίμεναν κάποτε οι επιστήμονες μόνο εάν ο κόσμος συνέχιζε να αντλεί τεράστιες ποσότητες αερίων που θερμαίνουν τους πλανήτες στην ατμόσφαιρα.

«Έχουμε αυτή την αναγκαστική επιτάχυνση, αλλά στη συνέχεια έχουμε αυτή τη φυσική μεταβλητότητα και τα τελευταία δύο χρόνια ήμασταν άτυχοι, έχοντας αυτή την επιτάχυνση πάνω από τη φυσική μεταβλητότητα», είπε ο Dangendorf.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ