ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονήθηκαν μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Αιθιοπία - Καμπανάκι από τον Ερυθρό Σταυρό

Δολοφονήθηκαν μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Αιθιοπία - Καμπανάκι από τον Ερυθρό Σταυρό
Ένας μαχητής πιστός στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Tigray της βόρειας Αιθιοπίας AP/Ben Curtis

Δυο σφαίρες έκοψαν το νήμα της ζωής δύο εργαζόμενων στην ανθρωπιστική οργάνωση Catholic Relief Services στην Αμχάρα, μια περιφέρεια της βόρειας Αιθιοπίας όπου εδώ και πολλές ημέρες σημειώνονται ταραχές.

Σήμερα, στο Μπαχίρ Νταρ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αμχάρα, «διαδηλωτές απέκλεισαν τον δρόμο με λάστιχα στα οποία έβαλαν φωτιά και με πέτρες», είπε ένας κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «άκουσε πυροβολισμούς» αλλά δεν ήταν σε θέση να πει από πού προέρχονταν.

Διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων αναφέρονται από την περασμένη Πέμπτη, αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία αφοπλισμού των μελών των στρατιωτικών μονάδων που υπάγονταν στις τοπικές αρχές. Οι στρατιώτες αυτοί θα ενταχθούν στη συνέχεια στον ομοσπονδιακό στρατό ή την αστυνομία.

Οι μονάδες αυτές, που αποκαλούνται «ειδικές δυνάμεις» στην Αιθιοπία, συγκροτήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου εδώ και περίπου 15 χρόνια από ορισμένες Πολιτείες της χώρας.

Σύμφωνα με την CRS, ο Τσουόλ Τονγκίκ, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και ο Αμάρε Κιντέγια, ένας οδηγός της οργάνωσης, σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου τους ενώ επέστρεφαν από την Αντίς Αμπέμπα.

«Οι συνθήκες της δολοφονίας είναι άγνωστες», διευκρίνισε η καθολική οργάνωση, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στον ιστότοπο της CRS αναφέρεται ότι η οργάνωση δραστηριοποιείται στην Αιθιοπία εδώ και περίπου 60 χρόνια.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε ανησυχίες, με ανάρτησή της στο Twitter, «για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων ή ιατρικού προσωπικού που απομακρύνει ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν, από την περιοχή της Αμχάρα». Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. «Το ιατρικό προσωπικό, τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι και θα πρέπει να προστατεύονται διαρκώς», συνέχισε η ΔΕΕΣ, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στη δολοφονία των μελών της CRS.

Είναι δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση για την κατάσταση στην Αμχάρα, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους «για λόγους ασφαλείας».

Την Δευτέρα επιβλήθηκαν περιορισμοί (κυρίως απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και απαγόρευση συγκεντρώσεων) στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Αμχάρα, το Γκοντάρ, τη Ντέσι και το Ντέμπρε Μπιρχάν. Οι εντολές δόθηκαν από τη στρατιωτική διοίκηση της κάθε πόλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ομοσπονδιακός στρατός έχει πλέον αναλάβει την ασφάλειά τους.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα ολοκληρωθεί «όποιο και αν είναι το τίμημα» και προειδοποίησε ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος σε όσους παίζουν σκόπιμα αποσταθεροποιητικό ρόλο».

Η κυβέρνηση λέει ότι η διαδικασία του αφοπλισμού είναι σε εξέλιξη σε όλες τις περιοχές και προς το παρόν οι ταραχές περιορίζονται στην Αχμάρα, οι «ειδικές δυνάμεις» της οποίας προσέφεραν σημαντική βοήθεια στον ομοσπονδιακό στρατό κατά τον διετή πόλεμο με τους αντάρτες του Τιγκράι.

Τον Νοέμβριο, με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, μπήκε τέλος σε αυτή τη σύρραξη, όμως η Αιθιοπία σπαράσσεται από πολλές τοπικές συγκρούσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ