ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβερνοασφάλειας στην Βρετανία

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβερνοασφάλειας στην Βρετανία
Η Anne Keast-Butler θα γίνει από την 1η Μαϊου η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας AP/GCHQ

Η Anne Keast-Butler θα γίνει από την 1η Μαϊου όταν και αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της χώρας.

Η Anne Keast-Butler θα διαδεχθεί τον Jeremy Fleming ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του από την συγκεκριμένη θέση τα τελευταία έξι χρόνια και θα έχει υπό την εποπτεία της όλες τις υπηρεσίες που αφορούν το κυβερνοέγκλημα, την ηλεκτρονική τρομοκρατία και την προστασία κάποιων από τις κρισιμότερες δομές της χώρα.

Σε δηλώσεις του μετά τις ανακοινώσεις ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών James Cleverly σημειώσε πως η Anne Keast-Butler διαθέτει ένα άκρως εντυπωσιακό βιογραφικό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας κάτι το οποίο είναι σήμερα εξαιρετικά κρίσιμο με τις απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο να πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Μέχρι σήμερα η Anne Keast-Butler ασκεί τα καθήκοντα της υποδιευθύντριας στο αντίστοιχο τμήμα της MI5.

H GCHQ η υπηρεσία της οποίας τα ινία αναλαμβάνει η Anne Keast-Butler από τον Μάιο είναι το τμήμα των βρετανικών υπηρεσιών με τις στενότερες και συχνότερες επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Η GCHQ δημιουργήθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μετά την MI5 και για πρώτη φορά στην μακρά ιστορία της αναθέτει τα ινία της σε γυναίκα.

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών υπήρξε πάντως η Stella Rimington η οποία έγινε επικεφαλής της MI5 το 1992.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ