ΚΟΣΜΟΣ

Τα κλιματικά μοντέλα προειδοποιούν για πιθανό «σούπερ Ελ Νίνιο» πριν από το τέλος του έτους

Τα κλιματικά μοντέλα προειδοποιούν για πιθανό «σούπερ Ελ Νίνιο» πριν από το τέλος του έτους
(AP Photo/Wilfredo Lee, File)

Τα κλιματικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να προειδοποιούν για ένα πιθανό Ελ Νίνιο που θα αναπτυχθεί αργότερα φέτος – ένα μοτίβο θέρμανσης των ωκεανών στον Ειρηνικό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφικών καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένα μοντέλα αυξάνουν την πιθανότητα αργότερα φέτος για ένα ακραίο, ή «σούπερ Ελ Νίνιο», που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε μια κεντρική περιοχή του Ειρηνικού γύρω από τον ισημερινό.

Το τελευταίο ακραίο Ελ Νίνιο το 2016 βοήθησε στην άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, υποστηριζόμενη από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση που πυροδότησε πλημμύρες, ξηρασίες και εστίες ασθενειών.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας ανέφερε σε ενημέρωση της Τρίτης ότι και τα επτά μοντέλα που είχε ερευνήσει – συμπεριλαμβανομένων εκείνων από μετεωρολογικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – έδειξαν ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας θα ξεπεράσει το κατώφλι του Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο.

Ωστόσο, το γραφείο και οι επιστήμονες του κλίματος προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις ήταν πολύ λιγότερο αξιόπιστες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο και οι προοπτικές θα πρέπει να «εξεταστούν με κάποια προσοχή».

Υπήρχε 50% πιθανότητα ανάπτυξης Ελ Νίνιο πριν από το τέλος του έτους, ανέφερε το γραφείο.

Ένα χαρακτηριστικό του Ελ Νίνιο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά τουλάχιστον 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε μια περιοχή του κεντρικού ισημερινού Ειρηνικού. Το ακραίο Ελ Νίνιο χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες σε αυτήν την περιοχή 2 βαθμών Κελσίου πάνω από το μέσο όρο.

Αρκετές από τις προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τόσο ψηλά μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι επιστήμονες επέστησαν και πάλι την προσοχή με τα αποτελέσματα.

Ο Δρ Μάικ ΜακΦάντεν, ανώτερος ερευνητής στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, είπε ότι ιστορικά το Ελ Νίνιο έτεινε να εμφανίζεται κάθε τέσσερα περίπου χρόνια, εκτίμησε, ωστόσο, ότι το μέγεθος του προβλεπόμενου Ελ Νίνιο δείχνει μια πολύ μεγάλη εξάπλωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα Ελ Νίνιο έτειναν να εμφανίζονται κάθε 10 έως 15 χρόνια και έτσι θα ήταν «πολύ ασυνήθιστο» να δούμε ένα τόσο σύντομα μετά το τελευταίο μεγάλο του 2015 και του ‘16.

«Ακόμα κι έτσι, η φύση έχει τον τρόπο να μας παρασύρει ακριβώς όταν νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

«Τα πραγματικά μεγάλα αντηχούν σε όλο τον πλανήτη με ακραίες ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες και καταιγίδες. Θα μπορούσε επίσης να σβήσει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση».

Η Κάθριν Γκάντερ, κλιματολόγος, δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη εποχή του χρόνου για να κάνουμε προβλέψεις, αλλά βλέπουμε συνοχή μεταξύ των διεθνών κλιματικών μοντέλων της θέρμανσης προς τα επίπεδα Ελ Νίνιο».

Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας παρακολουθούσε επίσης τις θερμοκρασίες στον Ινδικό Ωκεανό, όπου υπήρχε «ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος» εμφάνισης συνθηκών που τείνουν να προκαλούν ξηρότερες συνθήκες στα νοτιοανατολικά και κεντρικά τμήματα της χώρας, ενισχύοντας τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.

Είπε ότι για την Αυστραλία, η ισχύς ενός Ελ Νίνιο δεν ταιριάζει απαραίτητα με τη δύναμη των κρούσεων. Εξήγησε, ωστόσο: «Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, τείνεις να βλέπεις μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης και βλέπουμε επίσης θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες στα δύο τρίτα νότια της χώρας».

Αυτές οι συνθήκες αύξησαν τον κίνδυνο πυρκαγιών και καύσωνα, είπε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες να βιώσει ο κόσμος ακραία φαινόμενα Ελ Νίνιο. Στην Αυστραλία, το Ελ Νίνιο αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασίας, καύσωνα και πυρκαγιών στα ανατολικά της χώρας και, για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, αυξάνει τις προοπτικές μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών.

Παγκοσμίως, τα προηγούμενα Ελ Νίνιο έχουν ανεβάσει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ και έχουν συνδεθεί με πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κεντρική Αμερική, ξηρασίες στη Νότια Αμερική και αποτυχημένους ή καθυστερημένους μουσώνες στην Ινδία. Το ισχυρότερο Ελ Νίνιο αυτόν τον αιώνα, από το 2015 έως το 2016, συνδέθηκε με κρούσματα ασθενειών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας και του δάγγειου πυρετού.

Ο ΜακΦάντεν και άλλοι επιστήμονες έκαναν αναφορά το 2014 όταν υπήρχαν πρώιμες προβλέψεις για ένα ισχυρό Ελ Νίνιο που δεν υλοποιήθηκαν. Αλλά το ισχυρότερο Ελ Νίνιο αυτού του αιώνα ξεκίνησε τον επόμενο χρόνο, είπε ο Δρ Άγκους Σαντόσο, ειδικός για τις κλιματικές αλλαγές στον Ειρηνικό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Είπε ότι από τότε που οι παρατηρήσεις έγιναν πιο αξιόπιστες στη δεκαετία του 1950, υπήρξαν μόνο τρία ακραία Ελ Νίνιο – 1982 έως ‘83, 1997 έως ‘98 και 2015 έως ‘16. Μερικοί επιστήμονες θεώρησαν επίσης ένα Ελ Νίνιο του 1972 έως το 1973 ως ακραίο γεγονός.

Ο Σαντόσο είπε: «Οι προβλέψεις στρέφονται προς το Ελ Νίνιο, αλλά αν πρόκειται να είναι αδύναμο ή δυνατό… θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα».

«Πρέπει ακόμα να εξετάσουμε» τις προοπτικές ενός ακραίου Ελ Νίνιο, αλλά θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα μοντέλα μέχρι τον Ιούνιο, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ