ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Να σταματήσει το CGT τις διαδηλώσεις

Βαλς: Να σταματήσει το CGT τις διαδηλώσεις
REUTERS/Jacky Naegelen

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προέτρεψε την Τετάρτη το συνδικάτο CGT να σταματήσει την διοργάνωση διαδηλώσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μασκοφόρων νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας.

Στο περιθώριο της πορείας του CGT την Τρίτη, ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ κι έσπασαν τζαμαρίες, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου παίδων.

«Όταν δεν μπορείς να οργανώσεις μια διαδήλωση και να αναλάβεις την ευθύνη της, επιτρέποντας σε συμμορίες να βρίσκονται στην μέση της πορείας...τότε οργανώνεις μια διαδήλωση που μπορεί να ξεφύγει,» είπε ο Βαλς σε γαλλικό ραδιόφωνο.

Η γαλλική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ χρησιμοποίησε και «αύρες» νερού για να διαλύσει το πλήθος και συνελήφθησαν 58 άτομα στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετοί αλλοδαποί ενώ 24 αστυνομικοί και 17 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων, όμως θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν μπορούμε πια να έχουμε αυτό το ντροπιαστικό show με συμμορίες εκτός ελέγχου», είπε ο Βαλς λίγο πριν την επίσκεψη του στο νοσοκομείο παίδων Νεκέρ για να επιθεωρήσει τι ζημιές.

Παρά τις τελευταίες βίαιες συγκρούσεις, ο Βαλς επανέλαβε την άρνησή του για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες υποχωρήσεις κατά τις συνομιλίες με τα συνδικάτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ