ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι επικρίνει τα «κτήνη» που φέρεται να αποκεφάλισαν Ουκρανούς στρατιώτες

Ο Ζελένσκι επικρίνει τα «κτήνη» που φέρεται να αποκεφάλισαν Ουκρανούς στρατιώτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP/Czarek Sokolowski

Δύο βίντεο που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να απαθανατίζουν τους αποκεφαλισμούς Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «κτήνη» όσους φέρονται να προέβησαν στον αποκεφαλισμό.

Τα βίντεο φαίνεται να αφορούν ξεχωριστά γεγονότα – το ένα από αυτά μπορεί να γυρίστηκε πολύ πρόσφατα, ενώ το άλλο, από την ποσότητα των φύλλων που βρίσκονται στο έδαφος, μοιάζει σαν να γυρίστηκε το καλοκαίρι.

Το πρώτο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ένα φιλορωσικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης στις 8 Απριλίου, φέρεται να κινηματογραφήθηκε από Ρώσους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ και φαίνεται να δείχνει τα αποκεφαλισμένα πτώματα δύο Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφος δίπλα σε ένα κατεστραμμένο στρατιωτικό όχημα.

Στο βίντεο, ακούγεται μια φωνή, πίσω από την κάμερα, ενώ ο ήχος είναι φαινομενικά παραμορφωμένος για να αποτρέψει την αναγνώριση του ομιλητή.

«(Το θωρακισμένο όχημα) χτυπήθηκε από νάρκη», λέει η φωνή που μιλάει Ρωσικά.

Προφανώς αναφερόμενη στα πτώματα στο έδαφος, η φωνή, γελώντας, συνεχίζει: «Τους σκότωσαν. Κάποιος τους πλησίασε. Τους πλησίασαν και τους έκοψαν τα κεφάλια».

Οι νεκροί στρατιώτες φαίνεται επίσης να έχουν κομμένα τα χέρια.

Οι ρωσικοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι το βίντεο τραβήχτηκε κοντά στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συνιστά το σκηνικό των σφοδρότερων μαχών του πολέμου εδώ και πολλούς μήνες, με μαχητές της Βάγκνερ να συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό. Το CNNi δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την τοποθεσία του βίντεο.

Το δεύτερο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Twitter και είναι πολύ θολό, φαίνεται να έχει γυριστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υποτίθεται ότι δείχνει έναν Ρώσο μαχητή να χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι για να κόψει το κεφάλι ενός Ουκρανού στρατιώτη. Μια φωνή στην αρχή του βίντεο υποδηλώνει ότι το θύμα μπορεί να ήταν ακόμα ζωντανό όταν ξεκίνησε η επίθεση.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις υποτιθέμενες φρικαλεότητες θα λογοδοτήσουν. «Υπάρχει κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει: πόσο εύκολα σκοτώνουν αυτά τα θηρία», είπε σε βίντεο.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τίποτα. Ούτε θα συγχωρήσουμε τους δολοφόνους. Θα υπάρχει νομική ευθύνη για όλα. Η ήττα του τρόμου είναι απαραίτητη», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι το βίντεο ήταν «τρομερό», αλλά «πρώτα απ' όλα, πρέπει να επαληθεύσουμε την αυθεντικότητα» του βίντεο.

Στην τακτική επικοινωνία του με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε: «Φυσικά, αυτά είναι τρομερά πλάνα. Τότε μπορεί να είναι ένας λόγος να ελέγξουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, αν αυτό έγινε και, αν ναι, πού και από ποια πλευρά».

Η Ντάρια Ζάριβνα, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα βίντεο αποτελούν μέρος μιας ψυχολογικής επιχείρησης «με στόχο τον εκφοβισμό».

«Δεν λειτουργεί σε εμάς, όμως. Οι Ρώσοι το φοβούνται αυτό, αλλά όχι εμείς», πρόσθεσε.

Zelensky slams ‘beasts’ who purportedly beheaded Ukrainian soldiers after video emerges By Vasco Cotovio, Andrew Carey, Josh Pennington and Yulia Kesaieva, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ