ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο θηλαστικό που εξαφανίστηκε συνεπεία της κλιματικής αλλαγής

Το πρώτο θηλαστικό που εξαφανίστηκε συνεπεία της κλιματικής αλλαγής
THE STATE OF QUEENSLAND - ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

Μπορεί να μην το είχατε καν ακούσει και να μην γνωρίζατε το παραμικρό για την ύπαρξή του ή έστω για το μέρος στο οποίο ζούσε. Αυτό, όμως, μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό είναι ότι έφτασε η στιγμή που ένα θηλαστικό έπαψε να υφίσταται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής για την οποία εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε υπεύθυνοι...

Σε ένα μικρό κομμάτι γης, το οποίο αποτελεί μέρος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, στo Queensland της Αυστραλίας, ζούσε μέχρι πρότινος ένα τρωκτικό. Το Bramble Cay meloymys ήταν άγνωστο σε όλους μας, αλλά η ιστορία του μπορεί να αποτελέσει μάθημα για όλους μας.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, το τρωκτικό αυτό αποτελεί και επίσημα παρελθόν και είναι το πρώτο καταγεγραμμένο θηλαστικό που εξαφανίζεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

1111

facebook / thoughbox

Με απλά λόγια, η άνοδος της στάθμης του νερού «κατάπιε» το οικοσύστημά του μέσα σε μόλις μία δεκαετία...

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Bramble Cay εξαφανίστηκε και δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού και κατ' επέκταση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στο New Scientist ο καθηγητής James Watson του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, James Watson.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όπως εκτιμά μεγάλη μερίδα των επιστημόνων και όπως φάνηκε και σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό Science, ένα στα έξι είδη απειλείται με εξαφάνιση λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ