ΚΟΣΜΟΣ

Άνδρας με σχιζοφρένεια πέθανε γυμνός και υποσιτισμένος σε απομόνωση φυλακής

Άνδρας με σχιζοφρένεια πέθανε γυμνός και υποσιτισμένος σε απομόνωση φυλακής
Ο 29χρονος κρατούμενος Τζοσουά ΜακΛεμόρ πέθανε μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες στην απομόνωση

Μήνυση για τον βασανισμό και τον θάνατο κρατουμένου με σχιζοφρένεια σε φυλακές της Ιντιάνα, κατέθεσαν οι συγγενείς του.

Η μήνυση στρέφεται κατά της κομητείας Τζάκσον και του σερίφη της Ρικ Μάγιερ, τριών υπαλλήλων, ενός γιατρού και των υπευθύνων της φυλακής αλλά σε βάρος της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, «Advanced Correctional Healthcare».

Ο 29χρονος κρατούμενος Τζοσουά ΜακΛεμόρ από την Ιντιάνα με ιστορικό σχιζοφρένειας πέθανε το καλοκαίρι του 2021 λόγω ανεπάρκειας οργάνων μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες στην απομόνωση σε φυλακή της κομητείας Τζάκσον, σύμφωνα με τη μήνυση.

Στη μήνυση κατηγορούνται οι δεσμοφύλακες ότι έβαλαν τον ψυχικά ασθενή κρατούμενο, σε ένα κελί απομόνωσης χωρίς παράθυρα, όπου παρέμεινε «περιορισμένος, γυμνός, μόνος και σε συνεχή ταραγμένη ψυχική κατάσταση για τις επόμενες 20 ημέρες».

Η αιτία θανάτου του ΜακΛέμορ ήταν «πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων λόγω άρνησης να φάει ή να πιει λόγω της σχιζοφρένειας που δεν αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς», σύμφωνα με την έκθεση ιατροδικαστή που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Η στέρηση μεθαμφεταμίνης σημειώνεται επίσης ως ένας παράγοντας που συνέβαλε στο θάνατό του.

Ο θάνατος του ΜακΛεμόρ ήταν αποτέλεσμα «πολλαπλών πράξεων αδιαφορίας, καθώς και συστημικών και αντισυνταγματικών πράξεων» στις πολιτικές, τις πρακτικές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της κομητείας, σημειώνεται στη μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Ιντιάνα.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η φυλακή δεν επέβλεπε επαρκώς το προσωπικό του σχετικά με τον τρόπο χειρισμού σοβαρών ζητημάτων ιατρικής ή ψυχικής περίθαλψης και κατηγορεί την εταιρεία Advanced Correctional Healthcare για ανεπαρκή εκπαίδευση και ανεπαρκές προσωπικό.

«Ο Τζος ΜακΛέμορ δεν ήταν εγκληματίας», δήλωσε στο CNNi ο Χανκ Μπάλσον, δικηγόρος της οικογένειας. «Ήταν ψυχικά άρρωστος και βρισκόταν σε κρίση. Ήταν εκτός πραγματικότητας και χρειαζόταν βοήθεια. Αυτό είναι ολοφάνερο σε όποιον παρακολουθεί τα βίντεο του στο κελί της απομόνωσής του».

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο McLemore πάλεψε με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια και κατάχρηση ουσιών και βρισκόταν στη μέση μιας «οξείας κρίσης ψυχικής υγείας» όταν οδηγήθηκε στη φυλακή της κομητείας Jackson στις 20 Ιουλίου 2021.

Μόλις έφτασε στη φυλακή, ο ΜακΛέμορ μεταφέρθηκε στο κελί της απομόνωσης και παρέμεινε εκεί «σχεδόν συνεχώς» μέχρι το θάνατό του εβδομάδες αργότερα, σημειώνεται τη μήνυση. Τον έβγαλαν από το κελί μόνο τέσσερις φορές, αναφέρεται, κυρίως όταν οι υπάλληλοι της φυλακής τον έδεσαν σε μια καρέκλα και τον έβαζαν κάτω από ένα ντους ή καθάριζαν το κελί του.

Όσο διάστημα ήταν στην απομόνωση ο ΜακΛεμόρ έχασε σχεδόν 45 κιλά, αφού δεν έτρωγε το φαγητό που του άφηναν δύο τρεις φορές την ημέρα στην πόρτα του κελιού του. Το έριχνε στο πάτωμα του κελιού του, το οποίο ήταν γεμάτο με ούρα, περιττώματα και σκισμένα δοχεία φαγητού.

Το βίντεο που περιλαμβάνεται στη μήνυση δείχνει τον ΜακΛεμόρ γυμνό σε ένα κελί με τους τοίχους και το πάτωμα γεμάτα φαγητά και περιττώματα.

«Όταν τελικά το προσωπικό έστειλε τον Τζος στο νοσοκομείο, η κατάστασή του ήταν τόσο τραγική που το τοπικό νοσοκομείο δεν είχε τους κλινικούς πόρους για να τον περιθάλψει και χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροπλάνο σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Σινσινάτι, όπου πέθανε δύο μέρες αργότερα», αναφέρεται στη μήνυση.

Έρευνα του 2022 από τον εισαγγελέα της κομητείας Τζάκσον διαπίστωσε ότι δεν διαπράχθηκαν εγκλήματα από υπαλλήλους της φυλακής σε σχέση με τον θάνατο του ΜακΛέμορ, σύμφωνα με το CNNi .

Με τη μήνυση ζητείται αποζημίωση και η τιμωρία των υπευθύνων που «του προκάλεσαν περιττό πόνο και ταλαιπωρία και, τελικά, θάνατο ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί».

CNNi - A man with schizophrenia died after being kept naked and malnourished in solitary confinement at an Indiana jail for nearly 3 weeks, lawsuit says

ΔΗΜΟΦΙΛΗ