ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγές στο Πεντάγωνο μετά τη διαρροή εγγράφων από την Ρωσία

Αλλαγές στο Πεντάγωνο μετά τη διαρροή εγγράφων από την Ρωσία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να έχει περάσει ημέρες από την μεγάλη διαρροή εγγράφων από την πλευρά της Ρωσίας αλλά φαίνεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις πρόσφατα πήραν στα σοβαρά την συγκεκριμένη διαρροή παρά την έκταση και τις πληροφορίες που περιείχε.

Αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως παρά την «σιωπή» από την Αμερικανική πλευρά ο Πρόεδρος της χώρας έχει ζητήσει και έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για το περιεχόμενο της διαρροής αλλά και για την αυθεντικότητα των εγγράφων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σήμερα σύμφωνα με μέσα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στο Πεντάγωνο τα στελέχη που λάμβαναν καθημερινή ενημέρωση και όλες τις διαβαθμισμένες πληροφορίες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από την διοίκηση δεν ενημερώθηκαν.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση αποστελλόταν σε χιλιάδες emails σε ημερήσια βάση συγκεκριμένη ώρα κάτι που σήμερα δεν συνέβη. Πηγή από το Αμερικανικό επιτελείο αναφέρει πως αυτή τη στιγμή εκτός από τις έρευνες ειδικών κλιμακίων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης υπάρχει ρητή εντολή να μην υπάρχει παρά η απαραίτητη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Οι λίστες παραληπτών ελέγχονται εξονυχιστικά ενώ και τα κινητά τηλέφωνα υψηλόβαθμων στελεχών έχουν παραληφθεί από ειδικούς που εξετάζουν λογισμικό και συσκευές για να δουν εάν έχει υπάρξει έκθεση σε ξένη μυστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα tablet στο οποίο τοποθετούν τους άκρως απόρρητους υπηρεσιακούς κωδικούς τους προκειμένου να λάβουν άκρως απόρρητες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη συσκευή μετά τη ανάγνωση του μηνύματος αποσύρεται και δεν παραμένει προς χρήση από το άτομο που έλαβε το μήνυμα.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται οι ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών καθώς φαίνεται να έχουν στοιχεία πως εκτός από την διαρροή η Ρωσία έχει τελικώς καταφέρει με κάποιον τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε συστήματα και πληροφορίες που μόνο ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI και της CIA μέχρι σήμερα μπορούσαν.

Η διαρροή εγγράφων από την πλευρά της Ρωσίας μπορεί για αρχή να εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο συμμάχους και πράκτορες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αλλά ειδικοί σημειώνουν πως το μήνυμα από την Μόσχα ήταν ξεκάθαρο κυρίως προς την Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ