ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη από το FBI ο ύποπτος της διαρροής απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Συνελήφθη από το FBI ο ύποπτος της διαρροής απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου
AP Photo / Patrick Semansky, File

Στη σύλληψη ενός υπόπτου για την διαρροή των απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο, προχώρησε το FBI.

Πρόκειται για τον Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών, μέλος της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης που συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον, μια αγροτική κοινότητα νότια της Βοστώνης.

Ήταν ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μηνύματα και βιντεοπαιχνίδια.

Τη σύλληψή του σχετικά με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο είχε προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το FBI είχε περιορίσει τον αριθμό των υποπτών για τις διαρροές χάρις σε έναν πιο προσεκτικό έλεγχο στα «ίχνη» που άφησε το άτομο που δημοσίευσε τα έγγραφα.

«Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Τεϊσέιρα νωρίτερα το απόγευμα, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, συμπληρώνοντας ότι θα οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστηρίου της Μασαχουσέτης.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια». Παρέπεμψε τους δημοσιογράφους, για περισσότερες διευκρινίσεις, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν έναν νεαρό, που φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

Η στιγμή της σύλληψης του υπόπτου:

Αλλαγές στο Πεντάγωνο

Ορισμένα από τα στοιχεία που διέρρευσαν φέρεται να αφορούν τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις ελλείψεις της Ουκρανίας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

Αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως παρά την «σιωπή» από την Αμερικανική πλευρά ο Πρόεδρος της χώρας έχει ζητήσει και έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για το περιεχόμενο της διαρροής αλλά και για την αυθεντικότητα των εγγράφων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σήμερα σύμφωνα με μέσα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στο Πεντάγωνο τα στελέχη που λάμβαναν καθημερινή ενημέρωση και όλες τις διαβαθμισμένες πληροφορίες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από την διοίκηση δεν ενημερώθηκαν.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση αποστελλόταν σε χιλιάδες emails σε ημερήσια βάση συγκεκριμένη ώρα κάτι που σήμερα δεν συνέβη. Πηγή από το Αμερικανικό επιτελείο αναφέρει πως αυτή τη στιγμή εκτός από τις έρευνες ειδικών κλιμακίων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης υπάρχει ρητή εντολή να μην υπάρχει παρά η απαραίτητη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Οι λίστες παραληπτών ελέγχονται εξονυχιστικά ενώ και τα κινητά τηλέφωνα υψηλόβαθμων στελεχών έχουν παραληφθεί από ειδικούς που εξετάζουν λογισμικό και συσκευές για να δουν εάν έχει υπάρξει έκθεση σε ξένη μυστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα tablet στο οποίο τοποθετούν τους άκρως απόρρητους υπηρεσιακούς κωδικούς τους προκειμένου να λάβουν άκρως απόρρητες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη συσκευή μετά τη ανάγνωση του μηνύματος αποσύρεται και δεν παραμένει προς χρήση από το άτομο που έλαβε το μήνυμα.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται οι ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών καθώς φαίνεται να έχουν στοιχεία πως εκτός από την διαρροή η Ρωσία έχει τελικώς καταφέρει με κάποιον τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε συστήματα και πληροφορίες που μόνο ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI και της CIA μέχρι σήμερα μπορούσαν.

Η διαρροή εγγράφων από την πλευρά της Ρωσίας μπορεί για αρχή να εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο συμμάχους και πράκτορες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αλλά ειδικοί σημειώνουν πως το μήνυμα από την Μόσχα ήταν ξεκάθαρο κυρίως προς την Ουάσιγκτον.

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διαρροή των εγγράφων

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από το Δουβλίνο στους δημοσιογράφους ότι διεξάγεται πλήρης έρευνα από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για το συμβάν.

«Δεν ανησυχώ για την διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ