ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρμποκ από Κίνα: Μη αποδεκτή μια βίαιη αλλαγή του στάτους κβο της Ταϊβάν

Μπέρμποκ από Κίνα: Μη αποδεκτή μια βίαιη αλλαγή του στάτους κβο της Ταϊβάν
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε σήμερα κατά του «καταστροφικού σεναρίου» που θα συνιστούσε για ολόκληρο τον κόσμο μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

«Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

«Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους», τόνισε.

Η κα Μπέρμποκ κάλεσε επίσης το Πεκίνο να ζητήσει «από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα».

«Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο», σημείωσε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατήγγειλε επίσης «τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

«Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται», σημείωσε, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των η Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

«Οι χώρες να αντιταχθούν στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν»

Αναφερόμενος επίσης στην κατάσταση με την Ταϊβάν, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ σημείωσε από την πλευρά του, ότι αν οι χώρες θέλουν να σεβαστούν την αρχή της Μιας Κίνας, τότε η σωστή κίνηση είναι να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Τσιν σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και ελπίζει ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα και θα εργαστούν από κοινού.

«Ένα σημείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι ο ρόλος της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας, η πρότασή μας, συνοψίζεται σε ένα σημείο, δηλαδή να πείσουμε και να προωθήσουμε τις συνομιλίες, και δεν θα κάνουμε τίποτα για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο Τσιν δήλωσε πως η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με την Γερμανία στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο και οι δύο χώρες είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι.

Ένα τεχνητό φρένο στην συνήθη οικονομική και εμπορική συνεργασία θα ήταν αντιπαραγωγικό, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ