ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Απαιτεί οικονομικές δεσμεύσεις από το Πακιστάν για ένα πακέτο διάσωσης

ΔΝΤ: Απαιτεί οικονομικές δεσμεύσεις από το Πακιστάν για ένα πακέτο διάσωσης
(AP Photo/Andrew Harnik)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί να διασφαλιστούν οι απαραίτητες οικονομικές δεσμεύσεις από το Πακιστάν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάρτιση ενός πακέτου οικονομικής διάσωσης για την αναφερόμενη χώρα, όπως μετέδωσε σήμερα το Bloomberg News.

Οι συναντήσεις μεταξύ του Πακιστάν και του ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνίας για την ανάγκη διατήρησης των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών και την διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά, που επικαλείται μία ανακοίνωση του Νάθαν Πόρτερ, που ηγείται της αποστολής του ΔΝΤ στο Πακιστάν.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και προσβλέπει στη εξασφάλιση των κατάλληλων οικονομικών δεσμεύσεων το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη λήψη μιας βασικής δόσης πακέτου διάσωσης 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2019 από τον προκάτοχο του Σαρίφ, Ιμράν Χαν.

Σύμφωνα με τα Al Jazeera, την περασμένη Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης για το Πακιστάν που έχει περιορισμένα μετρητά, προβλέποντας ότι η εύθραυστη οικονομία της χώρας της Νότιας Ασίας θα αναπτυχθεί μόλις 0,5% φέτος, από 6% το 2022.

Το ΔΝΤ προέβλεψε επίσης πληθωρισμό 27% για φέτος για τη χώρα των 230 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο παγκόσμιος δανειστής προειδοποίησε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται στο Πακιστάν, το οποίο αγωνίζεται να αποφύγει μια χρεοκοπία καθώς ανακάμπτει από την καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού, που σκότωσαν 1.739 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις και αύξησε τους φόρους για να συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του τμήματος των 1,2 δισ. δολαρίων της συμφωνίας που έχει σταματήσει από τον Δεκέμβριο. Όμως αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Σαρίφ έχει γίνει αντιδημοφιλής λόγω του υψηλότερου κόστους των τροφίμων, αν και κατηγόρησε τον Χαν, ο οποίος είναι πλέον ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας, για κακή διαχείριση της οικονομίας όταν ήταν στην εξουσία.

Ο Χαν καθαιρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο καθώς δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και από τότε ηγείται των συγκεντρώσεων σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αναγκάσει τον Σαρίφ να συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ