ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μία μηχανή εκτελέσεων και θανάτου

Ιράν: Μία μηχανή εκτελέσεων και θανάτου
Γυναίκα έχει βάψει το μισό πρόσωπό της με τα χρώματα της σημαίας του Ιράν και έχει «αιματοκυλήσει» το άλλο μισό. Η φωτογραφία ελήφθη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το θάνατο της Μαχσά Αμινί. (AP Photo/Gregorio Borgia) Photo Details

Οι μαζικές αντιδράσεις που έφερε στο Ιράν η δολοφονία της Μαχσά Αμίνι, της 22χρονης κοπέλας που σκότωσαν δυνάμεις της αστυνομίας ηθών του καθεστώτος φαίνεται πως πυροδότησαν μία ακόμη πιο ακραία αντίδραση από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία δυο οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της IHR από τη Νορβηγία και της Γαλλικής ECPM, το καθεστώς στο Ιράν έχει πραγματοποιήσει εντός του 2023 κατά 75% περισσότερες εκτελέσεις πολιτών που καταδικάστηκαν χωρίς απτές αποδείξεις κυρίως για εγκλήματα: «κατά του Θεού» συγκριτικά με ένα έτος νωρίτερα.

Κατά τα ίδια στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο Μη Κυβερνητικές Οντότητες που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα η Κυβέρνηση και οι αρχές του Ιράν ξεκίνησαν τις μαζικές καταδίκες σε θάνατο και τις εκτελέσεις μετά τις ταραχές που έφερε η δολοφονία της Μαχσά Αμίνι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως υποστηρίζουν οι ΜΚΟ, 582 άνθρωποι εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού με το αμέσως προηγούμενο μεγαλύτερο νούμερο εκτελεσθέντων να είναι το 2015 όταν είχαν απαγχονιστεί μετά από καταδίκες περισσότεροι από 600 καταδικασμένοι.

Η έρευνα αναφέρει πως το κατηγορητήριο στο μεγαλύτερο μέρος των θανατικών καταδικών ανάφερε ως αιτία την «προσβολή του Θεού» αλλά και την διαφθορά.

Αναφέρεται ακόμη πως το 95% των συγκεκριμένων εκτελέσεων δεν ανακοινώθηκαν ποτέ επίσημα από τις τοπικές δικαστικές και σωφρονιστικές αρχές και έλαβαν χώρα μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της «μαντίλας» προκειμένου το καθεστώς να επιβληθεί και πάλι στους πολίτες δια της βίας και του φόβου.

Ο Μοχσέν Σεκάρι είναι με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο πρώτος άνθρωπος που εκτελέστηκε κατηγορούμενος για τις μαζικές διαδηλώσεις.

Οι ιρανικές αρχές τον κατηγόρησαν πως χτύπησε με μαχαίρι δύο φρουρούς της επανάστασης στην Τεχεράνη τραυματίζοντάς τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμη δύο νεαροί άνδρες, ο Μοχάμεντ Καράμι πρωταθλητής καράτε και ο Μοχάμεντ Χοσένι προπονητής παιδιών εκτελέστηκαν για παρόμοια αδικήματα με την αρχή του 2023.

Από τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι μέχρι και σήμερα δεκάδες κορίτσια έχουν επίσης χάσει την ζωή τους μετά από μαζικές δηλητηριάσεις με αέριο σε σχολεία της πόλης Κομ, νότια της Τεχεράνης που επίσης έφεραν έντονες αντιδράσεις.

Από αυτές τις αντιδράσεις έχουν συλληφθεί περισσότερα από 200 άτομα τα οποία αναμένουν να δικαστούν αντιμετωπίζοντας και πάλι ποινές θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ