ΚΟΣΜΟΣ

H Φινλανδία στήνει φράχτη στα νέα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

H Φινλανδία στήνει φράχτη στα νέα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία
Associated Press

Η Φινλανδία ξεκίνησε ήδη εργασίες για την ανέγερση ενός φράκτη στη μεθόριο με τη Ρωσία. Το πρώτο τμήμα του συρματοπλέγματος ύψους τριών μέτρων, που είχε αποφασίσει πέρυσι η κυβέρνηση της μεγάλης χαμένης των πρόσφατων εκλογών Σάνα Μαρίν στο Ελσίνκι κατασκευάζεται στην Ιμάτρα, 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Φινλανδίας, ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 380 εκατ. ευρώ.

Ο υπεύθυνος διευθυντής του έργου, Ίσμο Κούρκι, είπε ότι ο στόχος της ανέγερσης του φράκτη δεν είναι να εμποδίσει μια ρωσική εισβολή στο 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όπως τόνισε θα ασφαλιστούν περίπου 200 από τα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα, όπου είναι πιο πιθανό να φθάσουν πρόσφυγες και μετανάστες, που επιθυμούν να φθάσουν στην «πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου».

«Μπλόκο» στις παράνομες διελεύσεις μεταναστών από τη Φινλανδία
Μέχρι τώρα, τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, προστατεύονταν μόνον από έναν χαμηλό φράκτη με αγκαθωτό σύρμα, που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τη διέλευση βοοειδών και άλλων οικόσιτων ζώων, αλλά όχι ανθρώπων.

«Η κατάσταση στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας ήταν και παραμένει σταθερή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιάρι Τολπανέν της Φινλανδικής Συνοριακής Φρουράς σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ενόψει της αλλαγής της κατάστασης η χώρα του πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα σύνορα. Πέρυσι, η Φινλανδία κατέγραψε 30 παράνομες διελεύσεις, ενώ η ρωσική πλευρά αναχαίτισε περίπου 800 απόπειρες παράνομης διέλευσης, ανέφεραν οι Φινλανδοί συνοριοφύλακες.

Τρία μέτρα ύψος και 200 χλμ. μήκος ο φράχτης

Κατασκευασμένος από χαλύβδινο πλέγμα, ο φινλανδικός φράκτης έχει προγραμματιστεί να καλύψει περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) από τα πιο κομβικά σημεία των συνόρων του μέχρι το τέλος του 2026. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής υπήρξε μικρή ανθρώπινη δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων.

Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι τώρα, τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας ήταν μια απλή γραμμή στα απέραντα δάση που καλύπτουν την περιοχή, που χαρακτηρίζονται μόνο από έναν χαμηλό συρμάτινο φράχτη που προοριζόταν να σταματήσει τα βοοειδή και άλλα κατοικίδια ζώα αλλά όχι τους ανθρώπους.

Ο νέος φράκτης θα έχει ύψος 3 μέτρα (10 πόδια), θα καλύπτεται με σύρμα ξυραφιού και θα παρακολουθείται από έναν δρόμο και θα κοστίζει περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ (417 εκατομμύρια δολάρια).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ