ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για το Σουδάν: Αποτρέψτε την αιματοχυσία, διαμηνύει ο Κλέβερλι

Διεθνής ανησυχία για το Σουδάν: Αποτρέψτε την αιματοχυσία, διαμηνύει ο Κλέβερλι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι AP/Shakh Aivazov

Το τέλος της «αιματοχυσίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ζητά από το Σουδάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 15/4, η κατάσταση στη χώρα είναι εκτός ελέγχου με τις αιματηρές συγκρούσεις της RSF και του στρατού, από τις οποίες υπάρχουν και νεκροί.

Ο Βρετανός υπουργός κάλεσε σήμερα την ηγεσία του Σουδάν να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση μετά τη σύγκρουση των παραστρατιωτικών με τον στρατό σε μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η συνεχιζόμενη βία στο Σουδάν πρέπει να σταματήσει αμέσως. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη σουδανική ηγεσία να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία. Η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει αυτήν την κατάσταση", υπογράμμισε.

Κάλεσμα του Ζοζέφ Μπορέλ για τον άμεσο τερματισμό της βίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ, κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον άμεσο τερματισμό της πολεμικής βίας

O Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις αναφορές για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης των δυνάμεων RSF, ενώ κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την ομάδα της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ, όλοι έχουν καταμετρηθεί επί του παρόντος. Παροτρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν άμεσα τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής έντασης ή την κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ