ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική η κατάσταση στο Σουδάν - Τρία παιδιά εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία

Δραματική η κατάσταση στο Σουδάν - Τρία παιδιά εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία
(AP Photo/Marwan Ali)

«Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί» είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη που παραμένει εγκλωβισμένη στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ μαζί με άλλα 14 άτομα.

Πυροβολισμοί, εκρήξεις, συγκρούσεις. Η κατάσταση στο Σουδάν παραμένη ανεξέλεγκτη μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο η κυρία Καλημέρη μαζί με τα υπόλοιπα άτομα παρατηρούν τις εχθροπραξίες που διαπράττονται έξω στους δρόμους ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απ'έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα».

Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν ανήμερα του Πάσχα όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

«Ακούγονται ασταμάτητα πυρά»

«Ακούγονται ασταμάτητα πυρά, οι συγκρούσεις άρχισαν πάλι πριν από λίγο καθώς είχαν σταματήσει το βράδυ. Και εμείς περάσαμε μια ήσυχη νύχτα, όμως έξω δεν μπορούμε να βγούμε» δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Ανάμεσά τους είναι εκτός από τους Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει».

Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποίησουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Σχετικά με τους δυο Έλληνες που τραυματίστηκαν, εξήγησε ότι η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ