ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη ένα επικριτής του Κρεμλίνου στη φυλακή - Ποιος είναι ο Βλαντιμίρ Κάρα Μούρζα

Ακόμη ένα επικριτής του Κρεμλίνου στη φυλακή - Ποιος είναι ο Βλαντιμίρ Κάρα Μούρζα
The Moscow City Court via AP

Σε 25 χρόνια φυλάκισης καταδίκασε σήμερα δικαστήριο της Μόσχας ακόμη έναν επικριτή του Κρεμλίνου και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ακτιβιστής και νομικός Βλαντιμίρ Κάρα Μούρζα καταδικάστηκε καθώς έχει ανοιχτά χαρακτηρίσει την εισβολή στην Ουκρανία «δολοφονική και χωρίς καμία δικαιολογία» και οι δικαστές στην Πρωτεύουσα της Ρωσίας σήμερα του ανέγνωσαν την ετυμηγορία τους.

Ο Μούρζα και ο δικηγόρος του θα ασκήσουν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης κάτι το οποίο όμως δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στο τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει τόσο με τον Αλεξέι Ναβάλνι όσο και με όσους επέλεξαν να αντισταθούν στον Πούτιν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ακτιβιστής συλλαμβάνεται και οδηγείται σε δικαστική αίθουσα καθώς το ίδιο είχε συμβεί και πριν από έναν χρόνο όταν και καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλακή μετά από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNNi. Σε εκείνη την συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει το καθεστώς Πούτιν «δολοφονικό».

Σήμερα ο Μούρζα καταδικάστηκε με βάση το νέο νομοσχέδιο που η Ρωσική Κυβέρνηση έχει υπερψηφίσει και κατατάσσει όσους επί της ουσίας αντιτάσσονται στον πόλεμο της Ουκρανίας στην κατηγορία τω κατασκόπων. Επίσης ανάμεσα στις κατηγορίες που βαραίνουν τον Ρώσο ακτιβιστή είναι και αυτή της διάδοσης ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τον πόλεμο.

Ο Κούρζα έχει και βρετανική υπηκοότητα και με την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης το υπουργείο εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε σχετική καταδικαστική ανακοίνωση ζητώντας από την Ρωσία να «σταματήσει τις διώξεις πολιτών της χώρας».

Ο Κούρζα ο οποίος κατά την διάρκεια της δίκης του έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που το Κρεμλίνο του προσάπτει σε περίπτωση καταδίκης και σε δεύτερο βαθμό θα εκτίσει την ποινή των 25 ετών σε σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας η τοποθεσία του οποίου σήμερα δεν ανακοινώθηκε. Τα 25 χρόνια φυλάκισης είναι η βαρύτερη ποινή που έχει επιβάλλει δικαστήριο της χώρας σε κατηγορούμενο με τις συγκεκριμένες κατηγορίες μέχρι σήμερα.





ΔΗΜΟΦΙΛΗ