ΚΟΣΜΟΣ

Αθωώθηκαν για το αεροπορικό δυστύχημα του 2009 Air France και Airbus

Αθωώθηκαν για το αεροπορικό δυστύχημα του 2009 Air France και Airbus
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη το 2009 AP Photo/Eraldo Peres

Απορρίφθηκαν από τις δικαστικές αρχές οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που βάρυναν τις εταιρείες Air France και Airbus για τη συντριβή ενός επιβατικού αεροσκάφους από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι το 2009, που κόστισε τη ζωή σε 228 ανθρώπους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNNiο εθνικός αερομεταφορέας και η κατασκευαστική εταιρείας αεροσκαφών είχαν κατηγορηθεί για το φερόμενο ρόλο τους στην καταστροφή.

Ένας εκ των δικαστών ανέφερε πως «αναλογιζόμενος την επιστήμη εκείνη την περίοδο, δεν εκτιμώ πως φέρουν ποινική ευθύνη», όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Η αθώωση επιβεβαιώθηκε σε περίληψη της απόφασης του δικαστηρίου που δόθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ορισμένων εκ των οικογενειών των θυμάτων, Ντέιβιντ Κούμπι, δήλωσε πως η απόφαση αυτή αποτελεί κάτι «από το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δικαιολογήσει, ότι 228 άνθρωποι πήραν μια πτήση από το Ρίο για το Παρίσι και δεν προσγειώθηκαν ποτέ».

Το δικαστήριο έκρινε, δε, ότι η Airbus και η Air France οφείλουν να καταβάλουν αποζημιώσεις για ορισμένες «αστοχίες», αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για «συγκεκριμένη αιτιότητα» με το ατύχημα. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, ο δικηγόρος των οικογενειακών θυμάτων τόνισε πως οι αποζημιώσεις δεν ήταν αυτό που διεκδικούσαν.

Υπενθυμίζεται πως, το αεροπορικό δυστύχημα του 2009 αποτελούσε ένα μυστήριο, εν μέρει επειδή σημειώθηκε, καθώς το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ωστόσο, τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα αεροσκαφών συμβαίνουν κοντά στην απογείωση ή την προσγείωση, όχι στη μέση της πτήσης.

CNN / Saskya Vandoorne, Oliver Briscoe: Air France and Airbus acquitted in trial over 2009 plane crash

ΔΗΜΟΦΙΛΗ