ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη Κινέζων πρακτόρων στις ΗΠΑ – Λειτουργούσαν μέχρι και παράνομο αστυνομικό τμήμα

Σύλληψη Κινέζων πρακτόρων στις ΗΠΑ – Λειτουργούσαν μέχρι και παράνομο αστυνομικό τμήμα
Γυάλινο εξαόροφο κτήριο που θεωρείται αστυνομικό τμήμα της Κίνας, στην Τσάινατάουν της Νέας Υόρκης. AP Photo/Bebeto Matthews

Στην σύλληψη δύο κινέζων πρακτόρων προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας το FBI στη Νέα Υόρκη.

Εκτός από τις συλλήψεις κατηγορίες για παρακολούθηση και παρενόχληση πολιτών κινεζικής καταγωγής αντιμετωπίζουν επίσης δεκάδες ακόμη άτομα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν κατονομαστεί από τις αμερικανικές αρχές αναζητούνται και εναντίον τους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Αμερικανικά μέσα σημειώνουν πως πιθανότατα τα συγκεκριμένα άτομα δεν βρίσκονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν επιστρέψει στην Κίνα.

Οι δύο κινέζοι πράκτορες που έχουν συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ είναι οι Lu Jianwang και Chen Jinping οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ένα «κινεζικό αστυνομικό τμήμα» στην καρδιά της China Town στη Νέα Υόρκη και προχωρούσαν σε προσαγωγές, ανακρίσεις και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και βασανιστήρια κατά ατόμων κινεζικής καταγωγής.

Το FBI αν και ακόμη δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση μέσω διαρροών αναφέρει πως η Κίνα έχει οικοδομήσει τα τελευταία δύο χρόνια ένα εξαιρετικά μεγάλο δίκτυο πρακτόρων ειδικά στη Νέα Υόρκη το οποίο είχε ως στόχο από την μία να ελέγχει την μεγάλη κοινότητα κινεζικής καταγωγής πολιτών και από την άλλη να διοχετεύει στα μέσα αλλά και στα social media συντονισμένα παραπληροφόρηση υπέρ της Κίνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο στόχαστρο του συγκεκριμένου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε βρίσκονταν κυρίως στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και πολιτικών ομάδων που είχαν ανοιχτά μιλήσει για καταπίεση ελευθεριών στην Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών δεν έχει κάνει ακόμη κάποια επίσημη δήλωση αναφορικά με τις συλλήψεις και τις κατηγορίες.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ