ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό δημοψήφισμα: O Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί για ενότητα της Ε.Ε και στον Τάμεση...ναυμαχούν

Βρετανικό δημοψήφισμα: O Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί για ενότητα της Ε.Ε και στον Τάμεση...ναυμαχούν

Έκκληση για την ενότητα της Ε.Ε σε περίπτωση Brexit έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ενώ στον Τάμεση τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έλυναν τις διαφορές τους με... ναυμαχία. 

Ο κ. Σταϊνμάγιερ τόνισε πως μια επικράτηση της ψήφου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου θα ταρακουνήσει την Ένωση και θα απαιτήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την διασφάλιση της σταθερότητας της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Μαρκ Ερό.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο ίδιος και ο Γάλλος ΥΠΕΞ εύχονται οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

"Αυτή θα είναι η σωστή απόφαση", δήλωσε, σημειώνοντας πως: "Η επικράτηση του Brexit θα ταρακουνήσει την Ένωση".

Nαυμαχία Φάρατζ-Γκέντολφ στον Τάμεση

Σήμερα είχαμε και ένα πρωτοφανές περιστατικό στον Τάμεση καθώς ουσιαστικά σημειώθηκε μια ναυμαχία ανάμεσα σε δύο επιφανής οπαδούς των δύο στρατοπέδων.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Brexit, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ένθερμο υποστηρικτή της παραμονής και ροκ σταρ Σερ Μπομπ Γκέντολφ, με τον οποίο αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις εν πλω.
Ο «στόλος» 30 αλιευτικών σκαφών του Φάρατζ είχε προγραμματίσει διαδήλωση στον Τάμεση για να διαμαρτυρηθεί για τον αντίκτυπο της Ε.Ε. στην βρετανική αλιεία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκάφος στο οποίο επέβαινε ο Σερ Μπομπ Γκέντολφ, από το οποίο ακούγονταν τραγούδια όπως το «If You Leave Me Now» (Εάν με αφήσεις τώρα).

Το αλιευτικό στο οποίο επέβαινε ο Φάρατζ έριξε νερό στο σκάφος του Γκέντολφ, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν.

Ο μουσικός κατηγόρησε τον Φάρατζ ότι «δεν είναι φίλος των ψαράδων» και τον αποκάλεσε «κάλπικο». «Να σου πω μερικά στοιχεία για το ψάρεμα. Πρώτον, η Βρετανία βγάζει περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη από το ψάρεμα. Δεύτερον, η Βρετανία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ποσοστώσεις στην Ευρώπη για το ψάρεμα μετά τη Δανία. Τρίτον, η Βρετανία είναι τρίτη σε μέγεθος εκφορτώσεων. Τέταρτον, δεν είσαι φίλος του ψαρά. Ήσουν μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμμετείχες σε μία από τις 43 συνεδριάσεις» φώναξε στον αρχηγό του UKIP, ο Σερ Μπομπ Γκέντολφ.

«Η διαμαρτυρία σου είναι αηδιαστική, ντροπιαστική!» απάντησε με τον ίδιο τρόπο ο Φάρατζ, ισχυριζόμενος ότι οι αλιείς έχουν καταστραφεί και πως είναι προκλητικό για αυτούς να βλέπουν πολυεκατομμυριούχους να τους κοροϊδεύουν.

Όζμπορν: Νέα, πιο σκληρά μέτρα λιτότητας θα φέρει το Brexit

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανεβάζει τους τόνους των προειδοποιήσεών του, καθώς, μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις -πλην μιας- καταγράφουν προβάδισμα υπέρ του Brexit. Ο Όζμπορν διαμηνύει πως θα αυξηθούν οι φόροι και θα περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες, σε περίπτωση Brexit.

Οι υπέρμαχοι του Brexit προβλέπουν αντιθέτως ότι η βρετανική οικονομία θα ανθίσει εάν η χώρα βγει από την ΕΕ και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερα για την υγεία και άλλους τομείς, διότι δεν θα είναι αναγκασμένη να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Κατηγορούν τον Όζμπορν, τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Τράπεζα της Αγγλίας πως προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ