ΚΟΣΜΟΣ

«Η Πορεία των Ζωντανών»: Φόρος τιμής στα θύματα του Άουσβιτς

«Η Πορεία των Ζωντανών»: Φόρος τιμής στα θύματα του Άουσβιτς
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε πορεία μνήμης στην πύλη του Άουσβιτς AP Photo/Michal Dyjuk

Φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του  Άουσβιτς- Μπίρκεναου, απέτισαν την Τρίτη (18/4) δεκάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε μια πορεία από την πύλη του Άουσβιτς μέχρι την πύλη του Μπίρκεναου, στη νότια Πολωνία.

Πλήθος κόσμου, άνθρωποι που επέζησαν και οικογένειες των θυμάτων διοργάνωσαν μία μεγάλη εκπαιδευτική εκδήλωση, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν την ανθρωπότητα για τα φρικαλαία εγκλήματα των ναζί.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, εβραίοι και μη, λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου θανάτου που είχε κατασκευάσει η ναζιστική Γερμανία μετά την εισβολή της στην Πολωνία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι Εβραίοι πέθαναν στο στρατόπεδο στην πόλη Οσβιέτσιμ μεταξύ 1940 και 1945 μαζί με περίπου 80.000 μη Εβραίους Πολωνούς, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικούς στρατιώτες.

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον «Κόκκινο Στρατό» της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 1945.

Η 35η διοργάνωση της «Πορείας των Ζωντανών» ξεκίνησε με τον ήχο του σοφάρ – ένα παραδοσιακό εβραϊκό κέρατο κριού που συμβολίζει την ελευθερία – στην περιβόητη πύλη «Arbeit Macht Frei» (Η εργασία θα σας ελευθερώσει) στο Άουσβιτς.

Την Τετάρτη (19/4), η Βαρσοβία θα τιμήσει την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, η οποία ξέσπασε πριν από 80 χρόνια, στις 19 Απριλίου 1943.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ