ΚΟΣΜΟΣ

Στις 19:00 ώρα Ελλάδος νέα προσπάθεια για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν

Στις 19:00 ώρα Ελλάδος νέα προσπάθεια για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν
AP

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν συμφώνησαν σήμερα σε 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας. Η 24ωρη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί την Τρίτη τελικά δεν πραγματοποιήθηκε στο Σουδάν, ενώ τα δύο αντίπαλα ένοπλα μέτωπα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη μη εφαρμογή της.

«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα την τηρήσει σύμφωνα με την ανακοινωμένη ώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο σουδανικός στρατός θα ανακοινώσει ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Αποστολή του γερμανικού στρατού για την απομάκρυνση 150 πολιτών από το Σουδάν διακόπηκε εξαιτίας των συγκρούσεων στο Χαρτούμ, αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

H βιαίότητα των συγκρούσεων αποτυπώνεται στις δορυφορικές λήψεις από την αμερικανιή εταιρεία Maxar , που επικεντρώθηκε στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 300, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 2.000.

Η αγριότητα των συγκρούσεων έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι του Χαρτούμ εγκαταλείπουν με όποιο μέσο διαθέτουν την πρωτεύουσα και τους δρόμους της που έχουν γεμίσει πτώματα.
Επτά νοσοκομεία έχουν κλείσει στο Χαρτούμ εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ τα υπόλοιπα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται στη χώρα όπου σε κανονικές εποχές υπάρχουν ήδη ελλείψεις λόγω του πληθωρισμού που τρέχει με τριψήφια νούμερα.
5η ημέρα αγωνίας για τους Έλληνες

«Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς» λέει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα και να αρχίσουν να πυροβολούν», επανέλαβε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ