ΚΟΣΜΟΣ

Έσβησαν τα φώτα στην επίσκεψη Μακρόν σε σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Έσβησαν τα φώτα στην επίσκεψη Μακρόν σε σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας
AP Photo/Daniel Cole, Pool

Μετά την επίσκεψη σε αγροτική περιοχή στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός του Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθειά του να «επανασυνδεθεί» με τον γαλλικό λαό, την Πέμπτη επισκέφθηκε την περιφέρεια του Ερό στη νότια Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος όμως, για μια ακόμη φορά δεν έτυχε της... αποθέωσης που θα περίμενε.  

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της «Le Monde», αναφέρει ότι ο Μακρόν επισκέφτηκε το σχολείο Louise-Michel στη Γάγγη (μια ώρα βόρεια του Μονπελιέ) στα πλαίσια της περιοδείας του. Οι απεργοί ήταν προετοιμασμένοι και μόλις ο Μακρόν έφτασε στο σημείο, έκοψαν το ρεύμα και βύθισαν τις αίθουσες στο σκοτάδι.


Πλήθος Γάλλων παρευρέθηκε έξω από το σχολείο, φωνάζοντας συνθήματα. Μάλιστα, ο Μακρόν ήταν προγραμματισμένο στο τέλος του πρωινού, να συναντηθεί με δασκάλους, μαθητές και γονείς, αλλά η εξέλιξη της επίσκεψης δεν ήταν η αναμενόμενη με μαθητές να αποδοκιμάζουν ακόμη και από τα παράθυρα των σκοτεινών αιθουσών.

Μιλώντας στο Sud Radio, ο Serge Ragazzacci, γενικός γραμματέας της CGT του Hérault, υποστήριξε αυτή την ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Μακρόν και της απόφασής του να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

AP Photo/Daniel Cole, Pool

Αποδοκιμάστηκε στην Αλσατία

Επεισοδιακή ήταν η περιοδεία του Εμανουέλ Μακρόν στην Αλσατία, όπου αποδοκιμάστηκε, ενώ ο κόσμος τον καλούσε να παραιτηθεί. Ήταν η πρώτη περιοδεία του Γάλλου προέδρου μετά την κρίση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Στην επίσκεψη σε μια εταιρεία κατασκευής ξύλου στην πόλη Muttersholtz, μια μονάδα χωροφυλακής έπρεπε να εκτοπίσει τους διαδηλωτές, καθώς η συγκέντρωση δεν είχε εγκριθεί. «Τους ζητάμε να αποσυρθούν. Τελευταία ειδοποίηση: Θα χρησιμοποιήσουμε βία», προειδοποίησαν οι χωροφύλακες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μάλιστα οι πολίτες τον «υποδέχθηκαν» χτυπώντας κατσαρόλες. Η συγκέντρωση δίπλα στην εταιρεία, που ονομαζόταν Mathis, μετακινήθηκε περίπου διακόσια μέτρα, κάτι που δεν απάλλαξε τον πρόεδρο από τις αποδοκιμασίες και τον θόρυβο των σφυριγμάτων και των τηγανιών. «Θέλαμε να τον δούμε, αλλά επειδή δεν ήθελε να μας ακούσει, κάναμε θόρυβο», είπε ένας από τους διαδηλωτές σε τηλεοπτικό κανάλι.

Ακόμη χειρότερη ήταν η υποδοχή του το απόγευμα στην πόλη Sélestat της Αλσατίας, όπου δεκάδες άνθρωποι τον υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία με κραυγές «παραίτηση Μακρόν» και επιπλήξεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, μετατρέποντας το περιζήτητο μαζικό μπάνιο σε αποδοκιμασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ