ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας

Συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τον Δαλάι Λάμα υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Mπάρακ Ομπάμα την Τετάρτη, παρά την προειδοποίηση της Κίνας ότι η συνάντηση θα βλάψει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, τα τελευταία οχτώ χρόνια. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στο Δωμάτιο των Χαρτών του Λευκού Οίκου, επιλέγοντας να μείνουν μακριά από τις κάμερες.

Η επιλογή αυτή του χώρου κατέδειξε τον «προσωπικό χαρακτήρα της συνάντησης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Οίκου, Τζος Έρνεστ. Συνέχισε λέγοντας πως ο Μπάρακ Ομπάμα είχε εκφράσει κατά το παρελθόν, «τα θερμά προσωπικά αισθήματα» που τρέφει για τον Δαλάι Λάμα, την εκτίμηση για τη διδασκαλία του και την πίστη του στη διατήρηση των μοναδικών θρησκευτικών, πολιτιστικών και γλωσσικών παραδόσεων των Θιβετιανών.

Τόνισε επιπλέον, ότι η στάση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αλλάξει και εξακολουθούν να θεωρούν πως το Θιβέτ αποτελεί κομμάτι της Κίνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε νωρίτερα πως ο Δαλάι Λάμα προέβη σε διπλωματικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια συνάντηση. Ο λόγος γίνεται για το γεγονός ότι τον θεωρούν "επικίνδυνο αυτονομιστή", όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λι Κανγκ, σε συνέντευξη Τύπου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ