ΚΟΣΜΟΣ

Πουλήθηκε το προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικού - Ποιος το αγόρασε για 92 εκατ. δολάρια

Πουλήθηκε το προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικού - Ποιος το αγόρασε για 92 εκατ. δολάρια
Το προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικού AP Photo/Marco Ugarte

Στο Τατζικιστάν πουλήθηκε το επί τεσσάρων ετών αναξιοποίητο προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικού, ενώ με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση αναμένεται να ανεγερθούν δύο νοσοκομεία με 80 κλίνες σε φτωχές πολιτείες του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας να πωληθεί το Boeing 787 Dreamliner της μεξικανικής προεδρίας ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ή ΑΜΛΟ, εξηγεί πως θα διατεθούν τα χρήματα αυτά, που φτάνουν στο ποσό του 1,66 δισ. πέσος, που αντιστοιχεί σε περίπου 92 εκατομμύρια δολάρια.

«Θα οικοδομηθούν από το τμήμα μηχανικών του στρατού και θα εγκαινιαστούν προτού τελειώσει η θητεία μου», υποσχέθηκε.

Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος, που ανήκει στην πατριωτική αριστερά, δεν χρησιμοποίησε το αεροσκάφος ούτε μια φορά αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2018. Κατά την άποψή του, το πολυτελές αεροπλάνο με χώρο για 80 ήταν σύμβολο σπατάλης και απρέπειας σε μια χώρα με τόσο εκτεταμένη φτώχεια.

Το Dreamliner είχε αγοραστεί έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων από τον προκάτοχό του, τον Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Όμως η ελπίδα του σημερινού προέδρου πως το αεροσκάφος θα έβρισκε γρήγορα αγοραστή, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, στον Καναδά ή στην Αργεντινή, διαγράφτηκε επανειλημμένα και το ζήτημα μετατράπηκε σε πολιτικό σίριαλ. Για παράδειγμα, είχε αναγγελθεί πως θα προσφερόταν σε λοταρία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας, ή ότι θα ενοικιαζόταν σε επιχειρηματίες για να μεταφέρει στελέχη που μετακινούνταν για γιορτές και εταιρικές εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ είχε μετατρέψει το προεδρικό αεροσκάφος σε σύμβολο για να επιτίθεται στις «πολιτικές ελίτ», κάτι που επανέλαβε και την Πέμπτη (20/4). «Είναι σημαντικό να ξέρουν όλοι πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι (στην κυβέρνηση) πριν, πώς ενεργούσαν οι αρχές, σαν μικροί Φαραώ. Όχι πια».

Ο Χόρχε Μεντόσα, ο επικεφαλής της μεξικανικής εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας BANOBRAS, δήλωσε πως οι αρχές του Τατζικιστάν που συμφώνησαν να αγοράσουν το αεροσκάφος έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα ημέρες για να το παραλάβουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ