ΚΟΣΜΟΣ

Το ιρανικό καθεστώς καταδιώκει τους αντιφρονούντες ακόμη και εκτός συνόρων

Το ιρανικό καθεστώς καταδιώκει τους αντιφρονούντες ακόμη και εκτός συνόρων
AP

Η «επανάσταση της μαντίλας», όπως έμεινε στην ιστορία και αφορά τις μαζικές εξεγέρσεις – διαδηλώσεις σε ολόκληρη την ιρανική επικράτεια από την δολοφονία της 22χρονης, Μαχσά Αμίνι, από την ιρανική αστυνομία ηθών, έφερε από την μία το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν σε δύσκολη θέση, αλλά από την άλλη αύξησε κατακόρυφα τα μέσα καταστολής και ελέγχου προς τον λαό.

Πέρα από τις φυλακίσεις στην κόλαση της Εβίν (μία από τις χειρότερες φυλακές στον κόσμο) στην Τεχεράνη και τα βασανιστήρια που συνεχίζουν να γίνονται, οι «μυστικές» υπηρεσίες του Ιράν πήραν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα και για τον περαιτέρω περιορισμό των ελευθεριών στην χώρα.

Εδώ και μήνες το διαδίκτυο ελέγχεται απόλυτα και είναι προσβάσιμο σε ελάχιστους, κυρίως κρατικές υπηρεσίες και κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ελέγχονται εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες λογοκρισίας.

Το θεοκρατικό καθεστώς όταν ένοιωσε πως τα πράγματα άρχισαν να επιστρέφουν στην κανονικότητα που το ίδιο επιθυμεί και επιβάλλει με κάθε μέσο, αποφάσισε αυτή την φορά να ασχοληθεί και με όσους ιρανούς βρίσκονται εκτός χώρας και διαδραμάτισαν ρόλο στην εξάπλωση των εικόνων, από μία Τεχεράνη να φλέγεται και έναν λαό που έστω και για λίγο αποφάσισε να πάρει την ζωή του στα χέρια του και να εξεγερθεί. Χιλιάδες Ιρανοί έχουν φύγει από την χώρα τους τα τελευταία δέκα χρόνια με τους περισσότερους να ζουν μόνιμα στην κεντρική και Δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Γαλλία.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης με την συνδρομή των φρουρών της επανάστασης «χαρτογράφησαν» τους «προδότες», που από το εξωτερικό έδωσαν τον δικό τους αγώνα.

Χιλιάδες είναι στο Παρίσι οι καταγγελίες από ιρανούς και ιρανές που ζουν υπό το καθεστώς πολιτικού ασύλου προς τις αρμόδιες αρχές αλλά και οργανώσεις, για απειλητικά τηλεφωνήματα από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και ακόμη χειρότερα για απαγωγές και αντίποινα του καθεστώτος προς συγγενείς τους.

Με βάση τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότεροι από 1400 ιρανοί που ζουν και εργάζονται στην Γαλλία, κατήγγειλαν πως έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα και μηνύματα από τις μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης ακόμη και στους Γαλλικούς τους αριθμούς, στοιχείο το οποίο δείχνει πως είτε δια της βίας έχουν αποσπάσει πληροφορίες από συγγενικά τους πρόσωπα είτε έχουν αναπτύξει δίκτυο πληροφοριών στην Ευρώπη.

Ακόμη δραματικότερα είναι τα στοιχεία όσων έχουν καταγγείλει πως έχουν λάβει μηνύματα με απειλές για την ζωή τους, οι οποίοι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν περισσότεροι από 5.000.

Στοιχεία για τους εκτός Γαλλίας πολιτικούς πρόσφυγες από το Ιράν δεν υπάρχουν, αλλά το υπουργείο δικαιοσύνης της Γαλλίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέχρι τον Μάιο μία συνεργασία ευρωπαικού επιπέδου με την συμμετοχή και της Βρετανίας, στην οποία θα συλλεχθούν τα στοιχεία των καταγγελιών και θα υπάρξει συντονισμένος χειρισμός και απάντηση προς την Τεχεράνη.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι ξεκαθαρο πως το Ιράν καταδιώκει τους «προδότες» ακόμη και εκτός χώρας, δημιουργώντας εκτός του φόβου στους απειλούμενους και τον «μύθο» πως από τους Αγιατολάχ δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτείς…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ