ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές εκκενώσεις στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας λόγω βόμβας που δεν πυροδοτήθηκε

Μαζικές εκκενώσεις στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας λόγω βόμβας που δεν πυροδοτήθηκε
(Telegram Channel of Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov via AP)

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ μετά τον εντοπισμό μιας εκρηκτικής ύλης που δεν είχε πυροδοτηθεί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα δύο ημέρες αφότου η Ρωσία έριξε κατά λάθος βόμβα στην ίδια πόλη, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.

Δεν είναι γνωστό εάν η βόμβα που ανακαλύφθηκε το Σάββατο 23/04 προήλθε από το ίδιο αεροσκάφος - ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-34.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Vyacheslav Gladkov, επιβεβαίωσε στο Telegram ότι 17 πολυκατοικίες έπρεπε να αποκλειστούν σε ακτίνα 200 μέτρων, επηρεάζοντας 3.000 κατοίκους, αναφέρει το BBC.

Αργότερα είπε ότι οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους αφού είχε αφαιρεθεί ένα «κέλυφος».

Ο μη πυροδοτημένος μηχανισμός βρέθηκε στην ίδια περιοχή με τη βόμβα που έπεσε κατά λάθος το βράδυ της Πέμπτης, αφήνοντας έναν τεράστιο κρατήρα πλάτους περίπου 20 μέτρων κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που ανατίναξε ένα αυτοκίνητο στην οροφή ενός γειτονικού καταστήματος.

Μετά από αυτό το περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι ένα από τα τζετ Su-34 του είχε «εκτοξεύσει κατά λάθος πυρομαχικά αεροσκάφους» πάνω από την πόλη.

Το δραματικό πλάνα CCTV από την έκρηξη της Πέμπτης δείχνουν ένα αντικείμενο να προσγειώνεται κοντά σε ένα σταυροδρόμι με διερχόμενα αυτοκίνητα και να πυροδοτείται περίπου 18 δευτερόλεπτα αργότερα.

Δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό - τον περασμένο Οκτώβριο ένα μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi - και πάλι, ένα Su-34 - συνετρίβη στη ρωσική πόλη Yeysk σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Τα ρωσικά τζετ πετούν τακτικά πάνω από το Μπέλγκοροντ, μια πόλη 370.000 κατοίκων, στο δρόμο τους προς την Ουκρανία.

Βρίσκεται ακριβώς βόρεια της δεύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χαρκόβου, και έχει δεχτεί περιοδικές επιθέσεις από την Ουκρανία από την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ