ΚΟΣΜΟΣ

Εκδόθηκε στο Περού από τις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος Τολέδο για να δικαστεί

Εκδόθηκε στο Περού από τις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος Τολέδο για να δικαστεί
H Αστυνομία του Περού συνοδεύει τον πρώην Πρόεδρο Αλεχάντρο Τολέδο που εκδόθηκε από τις ΗΠΆ, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λίμα. AP

Στη Λίμα έφτασε την Κυριακή 23/4, ο πρώην πρόεδρος του ΠερούΑλεχάντρο Τολέδο, μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος 

Ο κ. Τολέδο, 77 ετών και αρχηγός του κράτους από το 2001 ως το 2006, καταζητείτο από την περουβιανή δικαιοσύνη από το 2018, στο πλαίσιο του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, υπόθεση για την οποία διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Έφθασε χθες στο Λος Άντζελες επιτηρούμενος από πράκτορες της Ιντερπόλ, που τον παρέδωσαν κατόπιν σε περουβιανούς αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως έδειξαν πλάνα που μεταδόθηκαν από περουβιανά τηλεοπτικά δίκτυα.

Κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε με 35 εκατομμύρια δολάρια από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό όμιλο Οντεμπρέχτ, με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων έργων.

Την Παρασκευή ο κ. Τολέδο, που ζούσε εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, παραδόθηκε σε δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, για να προφυλακιστεί ενόψει της έκδοσής του, αφού εξάντλησε τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του για να αγωνιστεί εναντίον της απόφασης αυτής.

Αφού οδηγείτο ενώπιον δικαστή και υποβαλλόταν σε ιατρική εξέταση, ο κ. Τολέδο επρόκειτο να οδηγηθεί στη φυλακή Μπαρβαντίγιο, μέσα στο στρατόπεδο της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας, όπου είναι έγκλειστοι άλλοι δυο πρώην πρόεδροι, οι Πέδρο Καστίγιο (2021-2002) και Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Θα προφυλακιστεί για 18 μήνες, εν αναμονή της έναρξης της δίκης του.

Ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος συνελήφθη το 2019 στις ΗΠΑ, όπου εργαζόταν στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, από το οποίο πήρε διδακτορικό. Αρχικά φυλακίστηκε, κατόπιν του επιβλήθηκε κατ’ οίκον κράτηση στο Σαν Φρανσίσκο, με την υποχρέωση να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

Ο κ. Τολέδο, που δηλώνει αθώος, προσέφυγε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη για να αποφύγει την έκδοσή του. Η τελευταία προσφυγή του απορρίφθηκε την Πέμπτη.

Συνήγορος του πρώην αρχηγού του κράτους, επικαλούμενος την κατάσταση της υγείας του, είπε πως θα ζητήσει ο κ. Τολέδο να παραμείνει σε κατ’ οίκον κράτηση και όχι στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ