ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει εγκλωβισμένη στο Σουδάν: «Με παιχνίδια προσπαθώ να ξεγελάσω τα παιδιά»

Συγκλονίζει εγκλωβισμένη στο Σουδάν: «Με παιχνίδια προσπαθώ να ξεγελάσω τα παιδιά»
H Ιμάν που μίλησε στο CNNi από το πολύπαθο Σουδάν CNNi/Courtesy Iman Abugarga Kantbai

H Ιμάν Αμπού Γκαρτζάχ μία Βρετανοσουδανή γιατρός αποφάσισε να περάσει τις ιερές μέρες του Ραμαζανίου στο Σουδάν μαζί με την οικογένειά της.

Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι θα βρισκόταν στο επίκεντρο αιματηρής εμφύλιας σύρραξης για τον έλεγχο της χώρας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση.

Το CNNi επικοινώνησε με την Ιμάν η οποία περιέγραψε την καθημερινότητα της με τις οβίδες να ακούγονται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι που διαμένει με την πολυπληθή οικογένειά της.

«Είμαι κουρασμένη, πολύ κουρασμένη, εξαντλημένη. Ο πατέρας μου έχει προβλήματα κινητικότητας. Έπρεπε να τον μεταφέρουμε από το σαλόνι σε ασφαλέστερο σημείο του σπιτιού όπου δεν υπήρχαν παράθυρα».

«Η κόρη μου είναι τρομοκρατημένη και δεν μπορώ να την παρηγορήσω με τίποτα. Η γιαγιά μου είναι 96 ετών ακούει τις οβίδες που κάνουν το σπίτι να σείεται, αλλά προσπαθώ να την ηρεμήσω».

«Μαζί μας είναι η μητέρα μου και η αδελφή μου, καθώς και η οικιακή βοήθεια που έχουμε. Πρόκειται για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και τις οικογένειές τους για να έρθουν στο Σουδάν για να βγάλουν χρήματα ή για να ζήσουν σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Είναι τόσο άδικο».

«Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Κάποιοι μας έχουν πει ότι υπάρχουν λεωφορεία για την Αίγυπτο. Στη δική μας περίπτωση η μετακίνησή μας θα είναι εφιάλτης καθώς υπάρχουν άτομα με αυξημένες ανάγκες ενώ υπάρχει κίνδυνος να μην επιβιώσουν αν δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους».

Η Ιμάν αποκαλύπτει ότι προσπαθεί να διατηρήσει ένα αίσθημα κανονικότητας με όλη την οικογένεια να παίζει παιχνίδια ώστε να ξεχαστούν ή να βλέπουν σειρές. Μάταια, όμως, καθώς οι συνεχείς εχθροπραξίες κοντά τη πόρτα τους τους θυμίζουν την τραγωδία που εκτυλίσσεται στη χώρα.

«Προσπαθώ να εστιάζω στα καλά: έχουμε πετρέλαιο, έχουμε ρεύμα, έχουμε τρεχούμενο νερό επειδή υπάρχει η δεξαμενή του νερού».

«Αποφεύγω τα νέα. Οι ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές έχουν τον ίδιο συγγραφέα. Είμαι ο σωτήρας σου και ο νικητής. Ξέρω ότι είναι ψεύτες, αιμοδιψείς που δεν έχουν κανένα σεβασμό στις ζωές των ανθρώπων που πρέπει να υπηρετούν και να προστατεύουν», καταλήγει.

‘I’m tired. I’m just really, really tired.’ One woman describes living through Sudan’s crisis By Celine Alkhaldi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ