ΚΟΣΜΟΣ

Κατακραυγή για τον Κινέζο διπλωμάτη που αμφισβήτησε την κυριαρχία πρώην σοβιετικών κρατών

Κατακραυγή για τον Κινέζο διπλωμάτη που αμφισβήτησε την κυριαρχία πρώην σοβιετικών κρατών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάλο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών κρατών, όπως η Ουκρανία. Μετά την κατακραυγή, η Κίνα προσπαθεί σήμερα να «τα μαζέψει», υπογραμμίζοντας ότι σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, ο Κινέζος πρεσβευτής Λου Σαγέ δήλωσε σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε προχθές, Παρασκευή, από τη γαλλική τηλεόραση, πως η Κριμαία είναι ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», πρόσθεσε ο Σαγέ.

Η Γαλλία, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ χαρακτήρισαν σήμερα τις δηλώσεις εντελώς απαράδεκτες πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.

Επιπλέον, 80 ευρωπαίοι βουλευτές με επιστολή τους στην Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών υποθέσεων Κατρίν Κολονά ζητούν να κηρυχθεί ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία persona non grata.

Πλήρης αλληλεγγύη της Γαλλίας

Η Γαλλία εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» της με όλες τις εν λόγω χώρες συμμάχους της, για τις οποίες υπογράμμισε πως απέκτησαν την ανεξαρτησία τους «έπειτα από δεκαετίες καταπίεσης».

«Ειδικά για την Ουκρανία, αναγνωρίσθηκε διεθνώς εντός συνόρων που περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, της Κίνας περιλαμβανομένης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Κίνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν αυτά τα σχόλια αντανακλούν τη θέση της ή όχι.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία, που προηγουμένως αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, αντέδρασαν στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γαλλία.

Οι τρεις χώρες θα καλέσουν σήμερα τους πρεσβευτές της Κίνας στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για εξηγήσεις.

«Τα τρία κράτη της Βαλτικής θα καλέσουν μέσα στην ημέρα» τους κινέζους απεσταλμένους «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Είναι παράξενο να ακούμε μια παράλογη εκδοχή της 'ιστορίας της Κριμαίας' από έναν αντιπρόσωπο μιας χώρας που είναι πολύ προσεκτική με τη χιλιετή ιστορία της», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου.

«Αν θέλεις να είσαι μείζων πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζεις την προπαγάνδα των Ρώσων», πρόσθεσε.

«Τα μαζεύει» τώρα η Κίνα

Ερωτηθείσα σήμερα αν η θέση του πρεσβευτή αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα πως η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος, η Μάο Νινγκ είπε πως η θέση της Κίνας στο θέμα αυτό είναι αντικειμενική και δίκαιη.

«Η Σοβιετική Ένωση ήταν ομοσπονδιακό κράτος, και, εξωτερικά ως σύνολο, είχε το καθεστώς του υποκειμένου του διεθνούς δικαίου, άρα αντιστρόφως, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι διάφορες δημοκρατίες έχουν καθεστώς κυρίαρχων κρατών», είπε.

Και μόνο τα κυρίαρχα κράτη μπορούν να γίνουν επίσημα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.

«Η χώρα που αναφέρατε είναι πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη και άλλες χώρες είναι «χωρίς τέλος» ακριβώς όπως οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι «χωρίς όρια», δήλωσε ξεχωριστά ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, καθησυχάζοντας κάπως για την ουδετερότητα της Κίνας σχετικά με την Ουκρανία σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η ΕΕ θα επαναρρυθμίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Κίνα

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως στη σημερινή σύνοδο η 27μελής Ένωση θα «αξιολογήσει και θα επαναρρυθμίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Κίνα» και πως τα σχόλια του Κινέζου πρεσβευτή θα είναι μέρος της συζήτησης.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την Κίνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως διαφωνεί με τα σχόλια του Λου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις του Λου «ατόπημα» και είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη στάση της Ένωσης απέναντι στην Κίνα και τις μελλοντικές σχέσεις της με τη χώρα στη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

«Η πολιτική ΕΕ-Κίνας θα βρίσκεται στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου μας τον Ιούνιο», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτηση στο Twitter.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν τη συζήτηση αυτή υπό την ηγεσία του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ