ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Περισσότερες από 100 συλλήψεις για τρομοκρατία

Τουρκία: Περισσότερες από 100 συλλήψεις για τρομοκρατία
(AP Photo/Emrah Gurel, File)

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, Τρίτη 24/04, στην Τουρκία στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης με στόχο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι πολιτικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν σε επιδρομές τις οποίες αυτός συνέδεσε με τις εκλογές της 14ης Μαΐου στη χώρα.

Η επιχείρηση διεξήχθη σε 21 επαρχίες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων το Ντιγιάρμπακιρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, και είχε στο στόχαστρο πολλούς δικηγόρους και δημοσιογράφους, σύμφωνα παράλληλα και με την μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ελευθεριών MLSA.

Η επιχείρηση αυτή, που είχε στόχο ανθρώπους που κατηγορούνται για σχέσεις με το εκτός νόμου PKK, έγινε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τότε που το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέβηκε στην εξουσία το 2002.

Η αντιπολίτευση κατεβαίνει με ένα ενωμένο μέτωπο έξι κομμάτων, που όρισε έναν υποψήφιο για την προεδρία, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται και από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

«Παραμονές των εκλογών, υπό τον φόβο απώλειας της εξουσίας, κατέφυγαν ξανά σε επιχειρήσεις συλλήψεων», σημείωσε ο βουλευτής του HDP Ταγίπ Τεμέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεκάδες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων μελών του κόμματός του, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και δικηγόροι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος ρωτήθηκε από το AFP, «ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων θα μπορούσε να φτάσει τις 150», ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τουλάχιστον «καμιά εικοσαριά δικηγόροι, πέντε δημοσιογράφοι, τρεις ηθοποιοί του θεάτρου και ένας πολιτικός».

Επίσης σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο, στους δικηγόρους απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή με τους πελάτες τους για ένα 24ωρο.

«Τα σπίτια πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, δικηγόροι και επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων, ερευνήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες», σημείωσε επίσης η ΜΚΟ MLSA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ