ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «ηλιακό τσουνάμι» με φαντασμαγορικά χρώματα στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας

Ένα «ηλιακό τσουνάμι» με φαντασμαγορικά χρώματα στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας
Ένας άντρας τραβάει φωτογραφίες του φαινόμενου Aurora που λάμπει στον ορίζοντα πάνω από τα νερά της λίμνης Selwyn στο Selwyn Huts, στην περιοχή Canterbury, Νέα Ζηλανδία. (Photo by Sanka Vidanagama/NurPhoto via Getty Images

Ένα μαγευτικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να να απολαύσουν οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, καθώς έγιναν μάρτυρες ενός «ηλιακού τσουνάμι» δραστηριότητας στο διάστημα με τα παιχνιδίσματα του φωτός να είναι ορατά σε πόλεις που στο παρελθόν δεν είχαν ποτέ τη ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες ενός τέτοιου φαινομένου.

Οι κυνηγοί του μοναδικού φαινομένου σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν εικόνες από μωβ, πορτοκαλί και πράσινο φως να λούζει τους λόφους του Κράισττσερτς, του Ουέλλιγκτον και του Όκλαντ.

To φαινόμενο Aurora που λάμπει στον ορίζοντα πάνω από τα νερά της λίμνης Selwyn στο Selwyn Huts, στην περιοχή Canterbury, Νέα Ζηλανδία.Photo by Sanka Vidanagama/NurPhoto via Getty Images

Η ασυνήθιστη ηλιακή καταιγίδα σήμαινε ότι η Aurora Australis μπορούσε να είναι ορατή σε περιοχές πιο βόρεια ακόμη και σε πόλεις με χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεταξύ εκείνων που απόλαυσαν το θέαμα ήταν ο Ντέβλιν Λάιντεν, υπεύθυνος για το πρόγραμμα ηλιακού τσουνάμι για το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, το οποίο μελετά τις ηλιακές καταιγίδες και τη δραστηριότητα τους ώστε να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή υποδομή της Νέας Ζηλανδίας.

Το πρόγραμμα ηλιακού τσουνάμι μετρά τα νανοτέσλα μια μονάδα μέτρησης της αλλαγής στα μαγνητικά πεδία.

Ενώ η βασική κίνηση μπορεί να μετρηθεί σε 20 νανοτέσλα ο Λάιντεν είπε ότι «μετρήθηκαν 600 νανοτέσλα που είναι η μεγαλύτερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2017». Το θέαμα εκτός από τη Νέα Ζηλανδία ήταν ακόμη ορατό στην Ιρλανδία, τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και σερ 30 αμερικανικές πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ