ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια Covid 19 ενέχουν υψηλό κίνδυνο θρομβώσεων

Μελέτη διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια Covid 19 ενέχουν υψηλό κίνδυνο θρομβώσεων
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Translational Science υποστηρίζει ότι τα εμβόλια κατά του Covid ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο θρομβώσεων.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους γύρω από το εμβόλιο Covid-19 ήταν η θρομβωτική θρομβοπενία, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί θρομβώσεις στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

Ο φόβος δεν ήταν αβάσιμος, καθώς πολλές περιπτώσεις θρομβώσεων ή πνευμονικών εμβολών εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό ατόμων με εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊικούς φορείς. Αργότερα, η επαγόμενη από εμβόλιο θρομβωτική θρομβοπενία (VITT) αναγνωρίστηκε ως σπάνια επιπλοκή εμβολίων, που βασίζονται ειδικά σε αδενοϊικούς φορείς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν επίσης μια προτίμηση για τα εμβόλια mRNA. Αυτό, με τη σειρά του, ενίσχυσε τους αντιεμβολιαστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 6.908.554 ανθρώπους παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί συνολικά 13,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε για να διερευνήσει εάν η λήψη ενός εμβολίου κατά του Covid θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης θρομβώσεων.

Το μέγεθος του δείγματος της μελέτης ήταν 855.686 βετεράνοι ηλικίας 45 ετών και άνω στους οποίους είχε χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Covid.

Η ομάδα ελέγχου περιελάμβανε 321.676 άτομα, που ήταν επίσης βετεράνοι αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε θετικό τεστ Covid.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει ασήμαντη αύξηση του κινδύνου θρομβώσεων με τους τρέχοντες εμβολιασμούς Covid-19 που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε βετεράνους ηλικίας άνω των 45 ετών. Ο κίνδυνος είναι σημαντικά μικρότερος από τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με Covid ή με άλλους παράγοντες κινδύνου για ΦΘΕ.

Η μελέτη προσθέτει ότι το καθαρό κλινικό όφελος ευνοεί τον εμβολιασμό και ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί.

«Ο υπερβολικός κίνδυνος ήταν περίπου 1,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασθέντων ασθενών. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ποσοστό της ΦΘΕ με τον COVID-19 είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον ασήμαντο κίνδυνο από τον εμβολιασμό, η μελέτη μας ενισχύει την ασφάλεια και τη σημασία του να παραμείνουμε ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς COVID-19», δήλωσε ο Πίτερ Έλκιν, MD επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ