ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας «προελαύνει» στο Σάλτσμπουργκ

Γερμανικός Τύπος: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας «προελαύνει» στο Σάλτσμπουργκ
Ο υποψήφιος του KPÖ Κάι-Mίχαελ Ντανκλ twitter/ Kay Michael Dankl

Με την επιτυχία του Κομμουνιστικό Κόμματος της Αυστρίας στις τοπικές εκλογές του Σάλτσμπουργκ ασχολείται σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

«Είναι η έκπληξη αυτών των τοπικών εκλογών», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σάλτσμπουργκ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, KPÖ, λαμβάνει «από το πουθενά» το 11,7% των ψήφων. Το 2018 ήταν ακόμα στο 0,4%. Στην πόλη του Σάλτσμπουργκ φτάνει σχεδόν το 22% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από το συντηρητικό ÖVP.

«Κατ'αρχάς υπάρχει μια βαθιά δυσφορία με το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα σε όλη την Αυστρία, από την οποία έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα το ακροδεξιό FPÖ μέχρι στιγμής», σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Η πολιτική πλάστιγγα έγερνε όλο και περισσότερο προς τα δεξιά». Πολλοί πολίτες είναι εξίσου δυσαρεστημένοι με τη συγκυβέρνηση συντηρητικών και πρασίνων όσο και με τους διχασμένους σοσιαλδημοκράτες. «Αυτές οι εκλογές όμως δείχνουν ότι η διαμαρτυρία δεν χρειάζεται πάντα να είναι ακροδεξιά», σχολιάζει η FR.

«Πως όμως τα κατάφερε το KPÖ στο Σάλτσμπουργκ;», διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Οι κομμουνιστές άφησαν εκτός προγράμματος κάθε ιδεολογική αναφορά. Παρουσιάστηκαν ως συνήγοροι των πολιτών. Είχαν έναν αξιόπιστο και αυθεντικό υποψήφιο που επιδεικνύει κοινωνική προσφορά, ο οποίος είναι προσανατολισμένος στο στόχο και ξεκάθαρος στην επικοινωνία του, που μιλάει χωρίς περιττά λόγια και δεν είναι νάρκισσος», απαντά η εφημερίδα φωτογραφίζοντας τον 34χρονο υποψήφιο Κάι-Μίχαελ Ντανκλ.

«Το KPÖ εντόπισε σωστά τα ζητήματα και τα αντιμετώπισε με συνέπεια: πώς μπορούν ακόμη οι άνθρωποι να αντέξουν οικονομικά, τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούνε; Τα πάντα γίνονται πιο ακριβά, γεγονός που τροφοδοτεί τους υπαρξιακούς φόβους, και στο Σάλτσμπουργκ είναι ιδιαίτερα η στέγαση που γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη και οδηγεί τους ανθρώπους σε απόγνωση», αναλύει η Der Standard.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΗΜΟΦΙΛΗ