ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες ιθαγενείς στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας απαιτώντας την προστασία των εδαφών τους

Χιλιάδες ιθαγενείς στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας απαιτώντας την προστασία των εδαφών τους
Ιθαγενείς διαδηλώνουν στη Βραζιλία για την προστασία των εδαφών τους AP/Eraldo Peres

Χιλιάδες ιθαγενείς στη Βραζιλία, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας προκειμένου να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν τη σήμανση και την προστασία των εδαφών τους από την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Υποστηρίζουν πως οι πληθυσμοί τους απειλούνται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού, την υλοτομία και άλλες δραστηριότητες αποψίλωσης των δασών.

«Εμείς στην περιοχή των ιθαγενών Xingu ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε νησί, με την καταστροφή παντού γύρω μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση, να προστατεύσει το περιβάλλον όπως κάνουμε εμείς οι ιθαγενείς», δήλωσε ο 36χρονος Kuikuro Mehinaku από την περιοχή Alto Xingú.

«Σήμερα, με ελπίδα και προσδοκία για την προστασία της επικράτειας και των δέντρων μας, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει έργα προστασίας. Ο προηγούμενος πρόεδρος έβαλε σε αντιπαλότητα τους αυτόχθονες πληθυσμούς, κάτι που ήταν αρνητικό για εμάς. Ελπίζουμε ότι ο Λούλα θα μας προσφέρει περισσότερους πόρους», συμπλήρωσε επίσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Top Channel, τα εδάφη των αυτόχθονων αποτελούν περίπου το 13% της χώρας, ενώ η κύρια απειλή είναι η παράνομη αναζήτηση χρυσού.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την παράνομη εξόρυξη αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ακτιβιστής Hekurari είπε ότι στην περιοχή λειτουργούν περίπου 20.000 αναζητητές χρυσού, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό στα ζώα και τα παιδιά της κοινότητας, από δηλητήρια στις πηγές του νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ