ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος για βιολογικά όπλα στο Σουδάν - Η προειδοποίηση του ΠΟΥ

Παγκόσμιος τρόμος για βιολογικά όπλα στο Σουδάν - Η προειδοποίηση του ΠΟΥ
Σε πεδίο μάχης το Σουδάν Indonesian Embassy / EPA - ΑΠΕ / ΜΠΕ

Καμπανάκι κινδύνου για τη χρήση βιολογικών όπλων στο Σουδάν κρούει με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Αφορμή στάθηκε η πληροφορία ότι ένας από τους δύο πολέμαρχους για την κατάκτηση της εξουσίας κατάφερε να περιέλθουν την κατοχή του παθογόνα χολέρας και μαγουλάδων, καθώς και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης από το Σουδάν το στέλεχος του ΠΟΥ Νίμα Σαίντ Αμπίντ αποκάλυψε ότι οι τεχνικοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο για να διασφαλίσουν τα υλικά.

Το Σουδάν βυθίστηκε σε εμφύλια διαμάχη στις 15 Απριλίου μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και της παραστρατιωτικής οργάνωσης με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους 459 άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί 4,072 άτομα.

Οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών, ενώ πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους με περιορισμένη πρόσβαση με τρόφιμα και νερό.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών με αποτέλεσμα οι εν λόγω οργανώσεις να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Πρόκειται για το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού.

Η OCHA ωστόσο όπως τόνισε ο εκρόσωπός της, Γιενς Λέρκε συνεχίζει να προσφέρει ανθρωπιστικές βοήθεια έστω και σε περιορισμένο βαθμό.

Από την πλευρά του ο Πατρίκ Γιουσέφ περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο Σουδάν για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση ακόμη και μετά από την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ