ΚΟΣΜΟΣ

Το άγνωστο ρωσικό οπλοστάσιο του Κιέβου

Το άγνωστο ρωσικό οπλοστάσιο του Κιέβου
AP

Με τις δυνάμεις Ρώσων και Ουκρανών να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την επανέναρξη των μαχών στα Ουκρανικά πεδία παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο πόσα και τι τύπου όπλα έχει στο οπλοστάσιό του το Κίεβο και κυρίως πως θα επιλέξει να τα χρησιμοποιήσει για να κατακτήσει τον στόχο της νίκης απέναντι στην Μόσχα.

Αυτό που είναι για όλους άγνωστο σαφώς και δεν είναι τι τύπου δυτικά όπλα έχουν οι Ουκρανικές δυνάμεις αλλά τι βάθος έχει επιτύχει η Ουκρανία στο οπλοστάσιό της από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Πολεμικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως για την ουκρανική αντεπίθεση τα όπλα που διαθέτει το Κίεβο είναι σίγουρα περισσότερα και το κυριότερο έχουν προέλθει από την ίδια την ρωσική πλευρά.

Η πρώτη «πράξη» της ρωσικής εισβολής και η αναπάντεχη ακόμη και για τους συμμάχους της Ουκρανίας αντεπίθεση εκτός από νέα δεδομένα στην σύγκρουση και την διάρκεια του πολέμου έχει δημιουργήσει και ένα «αχαρτογράφητο» οπλοστάσιο για το Κίεβο.

Σήμερα οι Ουκρανοί μπορεί να αναμένουν περί τις 8 ύλες σύγχρονων αρμάτων μάχης από την Δύση αλλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 4 από ρωσικά άρματα μάχης τα οποία οι Ουκρανικές δυνάμεις πήραν κατά την διάρκεια της ρωσικής – άτακτης κατά βάση- υποχώρησης τόσο έξω από το Κίεβο όσο και στο Χάρκοβο.

Πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά σημειώνουν πως δεκάδες είναι τα ρωσικά άρματα τα οποία δεν χτυπήθηκαν από τα βρετανικά javelin και βρέθηκαν σε απόλυτα λειτουργική κατάσταση ενώ αρκετά είναι ακόμη αυτά τα οποία οι Ουκρανοί στρατιώτες απέσυραν από τα πεδία και τα μετέτρεψαν στη συνέχεια σε ανταλλακτικά. Εξαιρετικά μεγάλος είναι και ο αριθμός σε πολεμικά τυφέκια τα οποία μαζικά συλλέγουν ειδικά κλιμάκια ακόμη κα στις πιο σκληρές μάχες του Μπάχμουτ κατά την διάρκεια όλου του χειμώνα.

Στρατιωτικές πηγές των Ουκρανών αναφέρουν επίσης πως σήμερα η Ουκρανική αντικατασκοπεία έχει χαρτογραφήσει με ακρίβεια όλες τις οχυρώσεις των Ρώσων στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου και γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ακόμη και τα ναρκοπέδια που έχουν δημιουργήσει οι ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν μία σαρωτική Ουκρανική επέλαση στο τέλος της άνοιξης.

Ανεξάρτητα από τι ισχύει και τι όχι, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι Ουκρανοί μετά από 14 μήνες συνεχών βομβαρδισμών και χτυπημάτων από αέρα – ξηρά και θάλασσα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ σε θέση να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία θα προσπαθήσει να τους καταβάλλει.

Με πολεμικούς όρους, σήμερα περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της, η Ουκρανία έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει πως όποιος κι αν είναι ο τρόπος του εχθρού η απάντηση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε κλίμακα και να πλήττει όχι μόνο στο πεδίο αλλά και εντός των τειχών του Κρεμλίνου.

Μία ρωσική ήττα με χρήση ρωσικών αρμάτων μάχης από Ουκρανικά πληρώματα, για παράδειγμα στο άμεσο μέλλον, στη Χερσώνα θα αποτελέσει εικόνα και μήνυμα πως το Κίεβο δεν θα υποχωρήσει ακόμη κι αν η Μόσχα ζητήσει άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ