ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην παίκτης της Γαλατασαράι δικάζεται για «εξύβριση» του Ερντογάν

Πρώην παίκτης της Γαλατασαράι δικάζεται για «εξύβριση» του Ερντογάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KERIM OKTEN

Άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη του πρώην σταρ του τουρκικού ποδοσφαίρου, Χακάν Σουκούρ, για "εξύβριση" του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο λόγος που κατηγορείται ο αθλητής είναι πως είχε δημοσιεύσει από τον λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα, τα οποία θεωρήθηκαν «επιθετικά» προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Πλέον, έχουν σβηστεί από τον λογαριασμό του, ωστόσο, ο ίδιος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 έτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Hurriyet”, ο Χακάν Σουκούρ είχε αναφερθεί σ' ένα σκάνδαλο διαφθοράς που είχε πλήξει το 2013 το περιβάλλον του Ερντογάν και είχε γράψει, χωρίς να τον κατονομάσει: "Έτσι γίνεται άραγε κάποιος πολιτικός, με αναίδεια;"

O Σουκούρ, έφυγε από την Τουρκία και διαμένει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο συνήγορός του. Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε στη δίκη, η οποία και αναβλήθηκε επ’ αόριστον μέχρι να ενημερωθεί το δικαστήριο για τη νέα διεύθυνση του πρώην ποδοσφαιριστή.

Έπειτα από μια πλούσια αθλητική καριέρα, κυρίως με την ομάδα της Γαλατάσαραϊ, ο Σουκούρ είχε μπει στην πολιτική στο πλευρό του Ερντογάν και είχε εκλεγεί βουλευτής το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ωστόσο αντιτάχθηκε στην απόφαση του Ερντογάν να κηρύξει πόλεμο στον πρώην σύμμαχό του και τώρα υπ' αριθμόν ένα εχθρό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και του οποίου ο Σουκούρ είναι υποστηρικτής. Έτσι το 2013 παραιτήθηκε από το AKP.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στη ομάδα της Κωνσταντινούπολης, με την οποία κέρδισε 8 φορές το τουρκικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο UEFA το 2000.

Έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν, 112 φορές στην εθνική ομάδα, με την οποία έχει σημειώσει 51 γκολ από το 1992 έως το 2008 και είχε καταλάβει την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ