ΚΟΣΜΟΣ

Ο διασώστης που βραβεύτηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν μιλά στο CNN Greece

Ο διασώστης που βραβεύτηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν μιλά στο CNN Greece

Στις 6 Φεβρουαρίου η Τουρκία ξυπνά από τα 7.8 ρίχτερ και γράφεται η πιο καταστροφική στιγμή για τη χώρα, καθώς ο εγκέλαδος ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές. Χιλιάδες είναι οι νεκροί και ταυτόχρονα ξεκινά μια γιγαντιαία προσπάθεια η ζωή να κερδίσει το θάνατο και να βρεθεί ελπίδα στα χαλάσματα.

Η πρώτη ομάδα διάσωσης που φτάνει στη γειτονική χώρα είναι η ελληνική ΕΜΑΚ και οι Έλληνες πυροσβέστες θα δώσουν μάχης για να βγάλουν ζωντανούς από τα ερείπια. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας μπήκαν από εκείνη τη μέρα σε άλλες ράγες, με τους αναλυτές να μην ξέρουν μεν πόσο θα κρατήσει, να παραδέχονται όμως ότι η ελληνική ψυχή έδειξε για μια ακόμη φορά τι μπορεί να κάνει και η Τουρκία να φτάνει στο σημείο να ευχαριστεί δημόσια τους Έλληνες διασώστες. Χθες (ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν σε μια μεγάλη εκδήλωση παρουσία περίπου 1000 ατόμων βράβευσε τον έλληνα πυροσβέστη της ΕΜΑΚ Θωμά Κρικέλη και στο πρόσωπο του είπε το δικό του ευχαριστώ σε ολόκληρη την ελληνική αποστολή. Ο Θωμάς Κρικέλης μιλώντας στο cnn Greece περιέγραψε όσα έγιναν όταν ο Ερντογάν του έσφιξε το χέρι και η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα.


Ερ. « Στο πρόσωπο σας ο Ταγίπ Ερνογάν βράβευσε όλους τους διασώστες και τη χώρα που τον βοήθησε, αυτό φάνηκε από την αρχή της εκδήλωσης στην οποία βρίσκονταν εκπρόσωποι και άλλων χωρών.»
Απ. «Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Η εκδήλωση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο που είναι τεράστιο και πολύ καθηλωτικό και στο χώρο αυτό ήταν όλες οι χώρες, 93 στο σύνολο τους. Βρεθήκαμε όλες οι ομάδες που συνδράμαμε στο καταστροφικό σεισμό. Σοκ και δέος που μας είδα και πάλι όλους μαζί, άλλους με τις επίσημες στολές και άλλους με τις μάχιμες στολές.Έπαιζαν τα βίντεο από τις διασώσεις και θυμήθηκαν όλοι κάθε στιγμή και δευτερόλεπτο από εκείνα τα τραγικά 24 ώρα.
Ερ « Εσάς σας βράβευσε ο ίδιος ο Ερντογαν ;
Απ. «Η εκδήλωση ξεκίνησε και βράβευαν αλφαβητικά τις χώρες. Με αποτέλεσμα εμείς να είμαστε προς το τέλος.Στα μέσα λοιπόν της εκδήλωσης ο Ερντογαν έφυγε και ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του. Είπα εκείνη τη στιγμή μέσα μου είναι δυνατόν; Και ξαφνικά λίγο πριν τη δική μας βράβευση εμφανίστηκε ξανά στην αίθουσα στέλνει τον αντιπρόεδρο του στη θέση του και αναλαμβάνει πάλι αυτός και μας βραβεύει ο ίδιος. Και όλος ο κόσμος περίπου 1000 άτομα, άρχισαν να χειροκροτούν τόσο δυνατά που καμία άλλη χώρα δεν είχε εισπράξει τέτοιο χειροκρότημα.
Ερ. «Γέμισε μνήμες η αίθουσα από διασώσεις και κρίσιμα λεπτά;
Απ. « Αναμφίβολα. Και είδαμε βίντεο από ανθρώπους που ευχαριστούσαν τις ομάδες μας ήρθαν στο μυαλό εικόνες καταστροφής, ελπίδας και ζωής Ήταν αδύνατον να μην συγκινηθώ να μην θυμηθώ και εγώ και όσοι ήταν παρόντες»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ