ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα θα δώσουν το «παρών» στη Eurovision 2023

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα θα δώσουν το «παρών» στη Eurovision 2023
O βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ AP/Yui Mok

Το βασιλικό ζεύγος, ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλαθα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στην Liverpool Arena, όπου θα λάβει χώρα ο μεγάλος μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης, η Eurovision 2023.

Αναλυτικότερα, ο διαγωνισμός θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 9 και 11 Μαΐου αλλά και τον μεγάλο τελικό στις 13 Μαΐου, και εβδομάδα πριν, στις 6 Μαΐου 2023 θα έχει προηγηθεί η στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Πριν ωστόσο την επίσημη τελετή, το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί το Λίβερπουλ και θα φιλοξενηθεί στη M&S Bank Arena, όπου θα πραγματοποιηθεί ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού.

Θα περιηγηθούν στην Αρένα, θα δουν τη σκηνή και θα συναντήσουν από κοντά τη δημιουργική ομάδα, τους παρουσιαστές και τη φετινή εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου Mae Muller.

Αυτές είναι οι χρυσές άμαξες που θα μεταφέρουν τον Κάρολο στην ενθρόνισή του

Με την πιο παλιά και την πιο νέα βασιλική άμαξα θα ταξιδέψουν προς και από τη στέψη τους τον επόμενο μήνα ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

Πρόκειται για μια μεγάλη πομπή που θα είναι όμως μικρότερη από εκείνη που ακολούθησε η μητέρα του πριν από 70 χρόνια, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Κυριακή.

Ο Κάρολος θα στεφθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου στις 6 Μαΐου σε μια τελετή γεμάτη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με παραδόσεις που χρονολογούνται εδώ και 1.000 χρόνια.

Το παλάτι δίνει σιγά-σιγά στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την εκδήλωση, η οποία θα έχει μερικές διαφορές από εκείνη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, κυρίως όσον αφορά την κλίμακά της, αντανακλώντας εν μέρει τη σύγχρονη εποχή και την τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής.

Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταφερθούν από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο με το Diamond Jubilee State Coach, το οποίο κατασκευάστηκε για να τιμήσει τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014.

Μετά την τελετή, το ζευγάρι θα επιστρέψει με τη χρυσή κρατική άμαξα ηλικίας 260 ετών, η οποία χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από αυτή του Γουλιέλμου Δ΄ το 1831. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γεώργιο Γ΄ για να μεταβεί στα κρατικά εγκαίνια του Κοινοβουλίου το 1762, όταν ήταν ακόμη βασιλιάς των αμερικανικών αποικιών της Βρετανίας.

Με μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και βάρος τεσσάρων τόνων, χρειάζονται οκτώ άλογα για να την τραβήξουν.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το 2018, η Ελισάβετ περιέγραψε το ταξίδι της από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο με την άμαξα ως «φρικτό», λέγοντας ότι δεν ήταν πολύ άνετο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ