ΚΟΣΜΟΣ

Για το σενάριο χάους προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες σε περίπτωση Brexit

Για το σενάριο χάους προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες σε περίπτωση Brexit
REUTERS/ RUSSELL BOYCE

Για την έξοδο της Βρετανίας και τις χαοτικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες είναι καταφανές το προβάδισμα των υποστηρικτών του Brexit.

Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών και αυτό του χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση παραβιάσει την προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε . κάτι το οποίο για τους Βρετανούς και την βρετανική οικονομία θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού.

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Γι αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στην βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την Ε.Ε.

Το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έγινε γνωστό με δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες.

Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη (από το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει καταρχάς μια "άτυπη" διαδικασία, όπως είπε στους Financial Times εκπρόσωπός των υποστηρικτών του Brexit. Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. μέχρι το 2019.

Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.

Ένα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι λ.χ η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, γράφει η βαυαρική εφημερίδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται στις Βρυξέλλες το αργότερο στις 28 Ιουνίου. Μετά οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών θα συνεδριάσουν για την περαιτέρω τακτική τους, εφόσον είναι υπέρ του Brexit.

Ντάισελμπλουμ: Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα Brexit

"Έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σοκ που θα μπορούσε να προκληθεί" από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από μερικά χρόνια", εξήγησε, εκτιμώντας ότι "δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η πολιτική" της ευρωζώνης. "Παρακολουθούμε στενά (την κατάσταση στη Βρετανία). Ελπίζουμε και πιστεύουμε στη σοφία του βρετανικού λαού", συνέχισε.

Ντε Γκίντος: Αρνητικές οι επιπτώσεις του Brexit

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος εκτίμησε από την πλευρά του ότι το Brexit θα είχε "αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία αλλά επίσης και για την οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης", καλώντας τους Βρετανούς ψηφοφόρους "να ψηφίσουν με σύνεση".

Σαπέν: το Brexit συνιστά τραγωδία για τη Βρετανία

"Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια δυσκολία για την Ευρώπη αλλά πρώτα και κύρια μια τραγωδία για τη Βρετανία", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ