ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP/Czarek Sokolowski

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα Κίεβο και Πεκίνο ήρθαν τελικά σε επαφή σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο μήνυμά του από τον προσωπικό του λογαριασμό ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρει: «Με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είχαμε μία μακρά και γόνιμη τηλεφωνική επικοινωνία και σε συνδυασμό με τον διορισμό Ουκρανού πρέσβη στην Κίνα, θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Τον περασμένο μήνα ο Κινέζος Πρόεδρος έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα η οποία συνδυάστηκε από μία σειρά νέων συμφωνιών Κίνας – Ρωσίας χωρίς όμως να υπάρχει πουθενά επίσημη ανακοίνωση για στρατιωτική συνεργασία και για ενεργοποίηση του Πεκίνου στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Κίνα έχει διατηρήσει μία σταθερή θέση μακριά από την επιθετικότητα κάνοντας συχνά έκκληση για τερματισμό των μαχών. Πριν από περίπου δύο μήνες το Πεκίνο εξέδωσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο έχει κομίσει και στις δύο πλευρές αλλά και στις νατοϊκές δυνάμεις που εμπλέκονται.

Οι ΗΠΑ και το Κίεβο έχουν σημειώσει πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί καθώς αναγνωρίζει ως de facto ρωσικές περιοχές τα εδάφη της Ουκρανίας στα οποία βρίσκονται εδώ και 15 μήνες οι ρωσικές δυνάμεις και την Κριμαία την οποία η Μόσχα έχει στην κατοχή της από το 2014.

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συνομιλίας Ζελένσκι – Σι το συγκεκριμένο τηλεφώνημα θεωρείται απίθανο να αλλάξει δομικά την σημερινή εμπόλεμη κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ