ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Διέρρευσαν κατά λάθος προσωπικές φωτογραφίες των χρηστών του

Twitter: Διέρρευσαν κατά λάθος προσωπικές φωτογραφίες των χρηστών του
AP/Gregory Bull

Νέα προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει το Twitter του Έλον Μασκ και συγκεκριμένα την παράνομη δημοσιοποίηση προσωπικών - ιδιωτικών φωτογραφιών αρκετών χρηστών του, με τις δημόσιες καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύμφωνα με το forbes.com, η διαρροή έγινε πριν από μέρες, όμως φέρεται να συνεχίζεται και αφορά τη λειτουργία της πλατφόρμας που ονομάζεται Twitter Circles και πλασαρίστηκε μόλις τον Αύγουστο του 2022.

Το Twitter Circles, η λειτουργία του Twitter που επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν αναρτήσεις σε μια μικρότερη ομάδα φίλων, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει ιδιωτικές αναρτήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BuzzFeed και αρκετών χρηστών της πλατφόρμας.

«Το Twitter Circles έχει πρόβλημα», έγραψε στο Twitter η συγγραφέας Abraham Josephine Riesman, η οποία ανακάλυψε ότι οι ιδιωτικές φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο Twitter Circle είχαν διαρρεύσει. «Ανέβασα μια γυμνή φωτογραφία στα Circles χθες και είδα ότι άρεσε σε κάποιον που δεν ακολουθώ».


Η Riesman σίγουρα δεν ήταν η μόνη, αφού πολλοί χρήστες εξέφρασαν μαζικά την απογοήτευσή τους για τη δυσλειτουργία της πλατφόρμας. Πρόκειται για άλλο ένα τεράστιο λάθος της εταιρείας του Ίλον Μασκ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα Twitter Circles υποτίθεται ότι είναι ένας ασφαλής, ελεγχόμενος χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται τις πιο προσωπικές τους σκέψεις – και φωτογραφίες – με μια πολύ επιλεγμένη ομάδα έμπιστων φίλων κι ακολούθων.

«Τα Twitter Circles δεν είναι ιδιωτικά. Παρακαλούμε μην δημοσιεύετε ευαίσθητες πληροφορίες επειδή μπορούν να τις δουν και άλλοι άνθρωποι », έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.

Η αποτυχία του Twitter να διασφαλίσει το απόρρητο των χρηστών του αποτελεί «σημαντική παραβίαση της ιδιωτικότητας», δήλωσε στο Buzzfeed η Μελίσσα Ίνγκλ, πρώην ανώτερη επιστήμονας δεδομένων στο Twitter.

«Το Twitter Circles είναι η ομάδα των έμπιστων φίλων του κάθε χρήστη και το να είναι ορατές αυτές οι αναρτήσεις εκτός της ομάδας, υποδηλώνει ότι ο αλγόριθμος στερείται βασικών λειτουργιών», τόνισε. «Το Twitter φαίνεται να αποτυγχάνει να φιλτράρει το ιδιωτικό περιεχόμενο πριν το εμφανίσει στους χρήστες», δήλωσε στο TechCrunch ο Θίο Μπράουν, πρώην μηχανικός του Twitch.

Δεν έχει δοθεί απάντηση ή λύση

Το Twitter δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα ποιο είναι το πρόβλημα ή πότε θα διορθωθεί. Το Twitter Circles παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2022 και χαρακτηρίστηκε ως ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιράζονται οι χρήστες του Twitter περιεχόμενο που δεν ήθελαν να βλέπουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Όπως επισημαίνει το Forbes, το φιάσκο των Circles είναι το τελευταίο πρόβλημα που σίγουρα θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του Ίλον Μασκ να καθησυχάσει τους διαφημιστές ότι το Twitter είναι ένας ασφαλής χώρος για τα προϊόντα τους. Αλλά φαίνεται απίθανο ο Μασκ να αλλάξει κάποια από τις τακτικές του ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ανησυχεί για τη διαρροή ιδιωτικών - προσωπικών φωτογραφιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ