ΚΟΣΜΟΣ

Στους 49 οι νεκροί από την κατολίσθηση στον Ισημερινό

Στους 49 οι νεκροί από την κατολίσθηση στον Ισημερινό
Το σημείο κατολίσθησης στον Ισημερινό AP Photo/Dolores Ochoa

Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί από την κατολίσθηση που είχε σημειωθεί στην πόλη Αλαουσί στον Ισημερινό το βράδυ της 27ης Μαρτίου, ενώ επιπλέον 39 άτομα αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι τοπικές αρχές την Τετάρτη (26/4).

Ειδικότερα, η εθνική γραμματεία αντιμετώπισης κινδύνων (SNGR) διευκρίνισε πως 43 κάτοικοι της συνοικίας, στην οποία σημειώθηκε η κατολίσθηση τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια.

Υπενθυμίζεται ότι, αποκολλήθηκε γιγάντιο τμήμα ορεινού όγκου μέσα στο βράδυ και καταπλάκωσε συνοικία μιας πόλης 45.000 κατοίκων στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο.

Τουλάχιστον 240 στρέμματα, όπου βρίσκονταν 209 σπίτια, επλήγησαν από την καταστροφή.

Η επιχείρηση έρευνας για να ανασυρθούν τα πτώματα των δεκάδων αγνοούμενων δεν έχει τερματιστεί ακόμη.

Σημειώνεται ότι, ο Ισημερινός βιώνει τη χειρότερη περίοδο βροχών εδώ και δεκαπέντε χρόνια και στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 14 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Από την αρχή του 2023 βροχοπτώσεις και πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους, προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 68.058 και προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς 14.697 κατοικίες, χωρίς να υπολογίζονται οι φθορές σε δρόμους, γέφυρες και άλλες δημόσιες υποδομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ