ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία γίνεται πυρηνική δύναμη: Ξεκινά η λειτουργία του Ακούγιου

Η Τουρκία γίνεται πυρηνική δύναμη: Ξεκινά η λειτουργία του Ακούγιου
To πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου AKKUYU NUCLEAR

Το πυρηνικό της ταξίδι ξεκινά σήμερα η Τουρκία , καθώς στο Ακούγιου αναμένεται να γίνει η πρώτη παραλαβή καυσίμου, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου στην επαρχία της Μερσίνας που την εντάσσει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία, καθώς την ανέλαβε η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Το πόσο σημαντική για την τουρκική ηγεσία, ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών, είναι η σημερινή τελετή φαίνεται από το γεγονός ότι το παρών θα έδινε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ξαφνική του αδιαθεσία, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αναζωπυρώντας τις φήμες ότι είναι σοβαρά ασθενής, τον ανάγκασε να ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει μέσω βιντεοκλήσης ακυρώνοντας την μεγάλη φιέστα που είχε στηθεί.

Τα τελευταία 24ωρα αναζωπυρώθηκαν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, καθώς ακύρωσε όλο το πρόγραμμα εμφανίσεων του, επικαλούμενος πρόβλημα και το στομάχι του και ελαφρύ κρύωμα.

Ωστόσο άλλες πηγές έκαναν λόγο για οξύ έμφραγμα που οδήγησε σε νοσηλεία με την τουρκική προεδρία να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση.

Μέσω βιντεοκλήσης θα συμμετάσχει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θα προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία των δύο πολιτικών ηγετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Στο χώρο θα βρεθούν ωστόσο ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι και ο CEO της Rosatom, Αλεξέι Λικατσέφ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες θα αρχίσει να λειτουργεί στο προσεχές διάστημα. H κατασκευή των άλλων τριών μονάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

Σε πλήρη λειτουργία το Ακούγιου θα μπορεί να καλύπτει το 10% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα της χώρας.

Τα θεμέλια μπήκαν το 2010 όταν Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία όπου μια θυγατρική της Rosatom, η Akkuyu NGS Elektrik Üretim Corp θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Ακούγιου που θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες VVER ισχύος 1.200 MW.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010. Οι εργασίες μηχανικής και έρευνας στον χώρο ξεκίνησαν το 2011.

Η επίσημη τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015, ενώ η κύρια κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018.

Το εργοστάσιο σχεδιαστικά περιλαμβάνει ένα εξωτερικό τσιμεντένιο τοίχο και ένα εσωτερικό προστατευτικό κέλυφος με μεταλλικά σύρματα μέσα στην κατασκευή για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Ως επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας υπάρχει ένας 144 τόνων ατσαλένιος κώνος που παγιδεύει και κρυώνει ραδιενεργά υλικά σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτρο αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο έχει κατασκευαστεί πάνω σε περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία ενώ μεγάλη ήταν και η αρχική αντίδραση των κατοίκων δεδομένου ότι πρόκειται για μια τουριστική περιοχή και η παρουσία του θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.

Το πυρηνικό όραμα της Τουρκίας

Η Τουρκία μπορεί να αποκτά το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο σήμερα ωστόσο η ιδέα γεννήθηκε τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Το 1955 έγινε μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε την «Συμφωνία για τη Συνεργασία στις εμπορικές χρήσεις της Ατομικής Ενέργειας».

Τότε ιδρύθηκε και η τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας με στόχο την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, αλλά και την ανεύρεση εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού.

Η πρώτη έρευνα για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου ξεκίνησε το 1965. Το 1974 επιλέχθηκε η περιοχή Ακούγιου και η άδεια κατασκευής δόθηκε το 1976.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, σε συνδυασμό με το οικονομικό και πολιτικό κλίμα της περιόδου, πάγωσε τα σχέδια μέχρι και το 2010 που η κυβέρνηση αποφάσισε να προσεγγίσει τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ