ΚΟΣΜΟΣ

Τρία χρόνια φυλάκιση για σχόλια στο Facebook υπέρ του Χίτλερ

Τρία χρόνια φυλάκιση για σχόλια στο Facebook υπέρ του Χίτλερ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ADI WEDA

Το δικαστήριο της Αυστριακής πόλης Ίνσμπρουκ καταδίκασε σήμερα σε τρία χρόνια φυλάκισης, έναν 33χρονο κάτοικο της πόλης.

Ο λόγος, επειδή, είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο Facebook σχόλια με ξενοφοβικόναζιστικό περιεχόμενο.

Κάποια από αυτά ήταν: "Χρειαζόμαστε έναν Χίτλερ για να τους εξαφανίσει", "Σκοτώστε αυτά τα εκτρώματα", "Σκοτώστε κάθε μαύρο Μουσουλμάνο", "Αγοράστε όπλα".

Στη διάρκεια της δίκης ο 33χρονος δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες και παραδέχθηκε την ενοχή του, ισχυρίστηκε ωστόσο πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους ξένους, ενώ ανέφερε πως στις αναρτήσεις αυτές προέβη έπειτα από ένα βαρύ εργατικό ατύχημα του.

Όπως δήλωσε στο δικαστήριο, μετά το ατύχημα είχε πολύ χρόνο για να γράφει "απερίσκεπτα" τα κείμενα αυτά, για τα οποία εξέφρασε τη λύπη του. Παράλληλα, χαρακτήρισε και "τελείως ανόητη" την παλαιότερη ανάρτηση φωτογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ στον προσωπικό λογαριασμό του.

Ο δικαστής ωστόσο εξήγησε στον κατηγορούμενο ότι δεν πρόκειται για ελαφρύ αδίκημα, αλλά τέτοιες πράξεις τιμωρούνται αυστηρά - από ένα έως και δέκα χρόνια φυλάκισης.

Ο 33χρονος αυστριακός παραβίασε το "Νόμο Απαγόρευσης", ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μάιου του 1945. Τη χρονιά εκείνη είχε απαγορευτεί εκ νόμου το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό. Από την απλή συνθηματολογία μέχρι τα σύμβολα και τα εμβλήματα της ναζιστικής εποχής. Από τότε, τα αυστριακά δικαστήρια καταδικάζουν αμείλικτα τέτοιες συμπεριφορές.

Με βάση αυτό το νόμο, είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή "συγγενείς" οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ