ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς κατέθεσε για τον Ντόναλντ Τραμπ και την επίθεση στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς κατέθεσε για τον Ντόναλντ Τραμπ και την επίθεση στο Καπιτώλιο
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πεως (AP Photo/Alex Brandon, File)

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατέθεσε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου χθες Πέμπτη 27/04 στην Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου διήρκεσε περίπου επτά ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών, πράγμα που σημαίνει ότι οι λεπτομέρειες των όσων είπε στους εισαγγελείς σχετικά με την υπόθεση δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η μαρτυρία σηματοδοτεί μια σημαντική συγκυρία στην ποινική έρευνα και την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας αντιπρόεδρος αναγκάστηκε να καταθέσει για τον πρόεδρο στον οποίο υπηρετούσε.

Ο Πενς θεωρείται σημαντικός μάρτυρας στην ποινική έρευνα με επικεφαλής τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, καθώς ο Τραμπ τον πίεσε να απορρίψει παράνομα τις ψήφους του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων για τον Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και ήταν στη συνάντηση του Λευκού Οίκου με Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που έφεραν αντιρρήσεις για τη νίκη του Μπάιντεν.

Το γραφείο του Σμιθ εξετάζει εάν ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει παράνομα την πιστοποίηση και εξαπάτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020.

Ο Πενς είχε προτείνει ιδιωτικά σε συμβούλους ότι θα παρείχε όσο το δυνατόν πληρέστερο απολογισμό για το τι συνέβη εντός και εκτός του Λευκού Οίκου τις εβδομάδες πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς και για το πώς ο Τραμπ ήταν ενήμερος ότι τα σχέδιά του θα μπορούσαν να παραβιάσουν το νόμο.

Η εμφάνισή του έγινε το πρωί αφότου το αμερικανικό εφετείο απέρριψε μια επείγουσα νομική προσφυγή για να μπλοκάρει τη μαρτυρία του Πενς για λόγους εκτελεστικών προνομίων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τη μαρτυρία του Πενς εδώ και μήνες, ξεκινώντας με αιτήματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρυσι και στη συνέχεια μέσω κλήτευσης του Μεγάλου Ενόρκου που εκδόθηκε από τον Σμίθ, ο οποίος «κληρονόμησε» την περίπλοκη ποινική έρευνα για τις προσπάθειες του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ